SGA Olt, simulare în cazul unei viituri pe râul Olt. Peste doi kilometri de dig, supraînălţaţi în patru ore

Pentru a preveni inundaţii grave, autorităţile au organizat un exerciţiu de simulare în comuna Islaz. Scenariul presupunea apariţia unei viituri pe Olt, în aval de lacul de acumulare Izbiceni, iar echipele de intervenţii au supraînălţat digul pe o lungime de 2,4 kilometri în patru ore, încercând să diminueze proporţiile dezastrului.

Autorităţile au vrut să testeze forţa de intervenţie şi au organizat un exerciţiu de simulare în cazul unei viituri puternice pe râul Olt. Astfel, miercuri, pe raza comunei Islaz, din Teleorman, a avut loc exerciţiul interbazinal de simulare a intervenţiilor în situaţii de urgenţă generate de inundaţii.

Scenariul a presupus apariţia unei viituri pe râul Olt, aval de lacul de acumulare Izbiceni, în zona localităţii Islaz, unde au participat responsabili din Ministerul Apelor şi Pădurilor, dar şi specialişti de la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Olt şi de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Olt, dar şi de la structuri similare din Argeş şi Buzău.

Prin această acţiune s-a verificat modul de utilizare a echipamentelor de intervenţie, timpii de instalarea a echipamentelor de intervenţie, verificarea timpilor de reacţie şi deplasare a Formaţiilor de Intervenţie Rapidă către zonele de acţiune. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al SGA Olt, Lorena Nicola, instituţiile din judeţ au participat la acest exerciţiu cu mijloace şi materiale de intervenţie pentru supraînălţarae digului.

„La acest exerciţiu ABA Olt şi SGA Olt au participat cu mijloace şi materiale de intervenţie pentru supraînălţarea digului, după cum urmează: supraînălţarea digului mal drept al râului Olt, amonte de podul Islaz pe o lungime de 400 de metri liniari, plus motosuflante şi grupuri electrogene, dar şi 500 metri liniari panouri de aluminiu. Formaţia de intervenţie a SGA Olt a fost formată din 25 de persoane. Alături de formațiile de intervenție apartinând celorlalte trei administrații, supraînalțarea digului s-a făcut pe o lungime de 2,4 km în aproximativ patru ore, noile echipamente reducând astfel considerabil timpul alocat supraînălțării digului prin metoda clasică cu saci de nisip”,
a spus Nicola.