Politică

2019-11-12, 12:35:52

Siminica Mirea, iniţiativă împotriva executărilor silite abuzive

O propunere legislativă privind protecţia consumatorilor contra executărilor silite abuzive sau intempestive a fost depusă, recent, în parlament, printre inițiatorii acestui proiect de legi numărându-se și senatorul PSD de Olt Siminica Mirea.

Potrivit proiectului de lege, în procedura încuviințării executării silite a contractelor sau a actelor juridice care au caracter executoriu în sine, prevăzută de art. 666 Cprciv, dacă debitorul ce urmează a fi supus unei executări silite are calitatea de consumator, citarea acestuia este obligatorie.


La cererea consumatorului sau din oficiu, instanța este obligată să analizeze caracterul abuziv al clauzelor contractului sau actului juridic care are caracter de titlu executoriu în sine.

„Conform expunerii de motive a legii, contractele comerciale sau facturile care, conform legii interne, au caracter de titlu executoriu în ele însele, pot fi rapid și facil puse în executare printr-o procedură care, după verificări sumare și pur formale, permite o rapidă  încuviințare de către judecător și, în același timp, îndepărtează în mod voit și arbitrar căile directe de atac și modalitățile de oprire a executărilor silite manifest ilegale. Dezavantajele acestea care îl pun pe consumator în imposibilitatea de a se apăra trebuie să înceteze”, spune Siminica Mirea.

Comentarii

Redacţia

2019-11-12 12:35:52

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...