Simpozion naţional, la Liceul Tehnologic "Petre S. Aurelian" din Slatina

Ediţia a şaptea a Simpozionului Național ”Interferențe trecut-prezent-viitor în învățământul românesc” s-a desfăşurat, vineri, la Liceul Tehnologic "Petre S. Aurelian" din Slatina.

De șapte ediții, simpozionul ”Interferențe trecut-prezent-viitor în învățământul românesc”, devenit național de trei ani încoace, oferă cadrelor didactice un suport pentru promovarea contribuţiilor originale în dezvoltarea practicii educaţionale și un schimb de experienţă între specialiştii din diverse domenii, atât prin revista cu același titlu, cât și prin sesiunea de comunicări organizată vineri, 07 februarie 2020, la Liceul Tehnologic ”Petre S. Aurelian” Slatina.

În acest an, coordonatorii simpozionului, Mirela Dumitra și Petru Daniela, împreună cu membrii echipei de proiect, și-au propus să reflecteze mai mult asupra învățământului românesc prezent, în special asupra învățământului tehnologic deschis la colaborări cu diverse instituții și organizații, atât la nivelul județului Olt, cât și la nivel internațional.

Proiectele internaționale şi programele europene reprezintă pentru cadrele didactice o modalitate foarte interesantă şi utilă de a-şi dezvolta formarea continuă, într-un cadru modern, inspirat din bunele practici ale altor ţări europene.

În alocuțiunea rostită la deschiderea sesiunii de comunicări, invitatul de onoare, lector univ. dr. Victor Tița- directorul Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală, Filiala Slatina, s-a adresat elevilor prezenți în sală, vorbindu-le despre leadership, responsabilitate, încredere în sine și perseverență, încurajându-i să-și exerseze și să-și dezvolte abilitățile de comunicare, capacitatea de a împărtăși viziunea cu ceilalți și de a-i motiva să o urmeze. Elevii implicați în aceste proiecte au avut oportunitatea să prezinte pe scena simpozionului, alături de profesorii coordonatori, experiențele de care au beneficiat în timpul vizitelor de studiu. Astfel, au fost susținute teme care au fost urmărite cu mult interes de către participanți:

,,Redescoperirea valorilor morale prin educație -Solidari pentru o lume mai bună!” - Filă de Jurnal Erasmus. Lucrarea a reprezentat diseminarea activităților proiectului Erasmus+ KA 229, ,,DEMAIN TOUS SOLIDAIRES/ DE M INE VOM FI TOȚI SOLIDARI”, derulate în Franța, Reims, de către profesorii coordonatori Mihaela Mirescu, Florina Diaconescu, Mirela Dumitra și elevii clasei a X-a din grupul țintă: Alexandra Drăgoi, Cătălina Coteneanu, Elena Roibu, Andrei Popa, Răzvan Alexa, Ionuţ Gîrtonie

,,Şcoala incluzivă – între provocare și necesitate”. Modele de bune practici întâlnite la un Liceu Pro Succes” din Chișinău- Republica Moldova au fost dezvăluite de către Florina Diaconescu, profesor la L. T. ”Petre S. Aurelian”, inițiator al Proiectului Internațional „Integrarea și incluziunea școlară și socială a copiilor și tinerilor din medii dezavantajate” alături de Educație în ZIGZAG SRL, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Olt, Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Olt, Universitatea de Stat din Moldova și Liceul Teoretic ,,Pro Succes” Chișinău.

Despre familiarizarea elevilor cu mediul economic și interacționarea cu reprezentanții unor companii din județul Olt, benefice pentru viitoarea carieră a absolvenților, participanții au aflat din prezentarea ,,Armonizarea cunoștințelor cumulate în practica comasată cu cerințele pieței forței de muncă” realizată de elevul Crețu Alexandru, clasa a XI-a și Florina Iulia Iancu, profesor coordonator.

Deoarece Liceul Tehnologic ”Petre S. Aurelian” este ,,Școală- Ambasador a Parlamentului European” (EPAS) din anul 2018, Simpozionul Național a constituit un bun prilej ca elevii ambasadori-juniori ai acestei instituții să disemineze participanților (elevi și profesori) scopul derulării programului educativ EPAS și activitățile desfășurate de ei în școală și în afara ei în vederea îmbunătățirii cunoștințelor despre Europa și democrația parlamentară europeană în rândul tinerilor.

Simpozionul s-a încheiat sub îndemnul ”Dacă suntem destul de inteligenţi să investim experienţele trecutului şi destul de înţelepţi să împrumutăm bucuria şi nerăbdarea caracteristică realizărilor viitoare, atunci practicile trecute şi rezultatele viitoare vor începe să lucreze în favoarea noastră chiar de astăzi!”