Simulare Evaluare Naţională 2021: Luni, elevii de clasa a VIII-a susțin proba la Limba și literatura română

Elevii de clasa a opta susţin, luni, proba la Limba şi literatura română din cadrul simulării pentru Evaluarea Naţională 2021.

Din cauza pandemiei de coronavirus, simularea va avea loc în condiţii excepţionale. Elevii vor fi aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică, iar elevii dintr-o clasă nu vor fi amestecaţi cu elevii dintr-o altă clasă, arată observatornews.ro.

Elevii din unităţile de învăţământ aflate în localităţi care au rata de infectare peste 6 la mia de locuitori vor avea posibilitatea de a susţine simularea la o dată ulterioară, totul urmând a fi decis la nivel global.

Pentru prima dată, elevii de clasa a opta susţin simularea pentru Evaluarea Naţională dând un test după model PISA. Este vorba despre un test de 10 pagini care trebuie completat în două ore. Simularea începe la ora 09.00 şi se va termina la ora 11.00, astfel că elevii au timp până cel târziu la ora 08.30 să ajungă în bănci.

Rezultatele înregistrate nu pot fi contestate, fiind vorba despre o simulare. Elevii mulţumiţi de rezultatele înregistrate sau părinţii acestora pot solicita, în scris, ca rezultatele să le fie trecute în catalog.

Evaluarea Naţională ar urma să aibă loc în perioada 22-25 iunie, elevii urmând să susţină examenul la Limba şi literatura române pe 22 iunie, examenul la Matematică pe 24 iunie şi examenul la Limba şi literatura modernă pe 25 iunie. Pe 29 iunie, până la ora 14.00, sunt afişate rezultatele, urmând ca eventualele contestaţii să fie depuse tot pe 29 iunie, între orele 16.00 şi 19.00 sau, cel târziu, pe 30 iunie, între orele 08.00 şi 12.00.

Contestaţiile vor fi soluţionate în perioada 30 iunie - 4 iulie, urmând ca pe 4 iulie să fie afişate şi rezultatele finale.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, şi mai mulţi specialişti au mizat pe amânarea Evaluării Naţionale 2021 dar, în cele din urmă, s-a decis să fie menţinute datele anunţate iniţial, după mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai părinţilor şi elevilor. S-a luat această decizie pornind de la ideea că în lunile iulie şi august se înregistrează cele mai ridicate temperaturi în ţara noastră.