Sistemul Ro-Alert, testat în judeţul Olt

Sistemul de avertizare și alarmare a populației în situații de urgență Ro-Alert va fi testat în patru localităţi din judeţul Olt, în cursul zilei de miercuri.

În ziua de 19 septembrie, în intervalul orar 17.00-19.00, vor fi transmise mesaje de testare către populația din localitățile Balș, Corabia, Vișina și Giuvărăști, iar în data de 21 septembrie, în intervalul 10.00-12.00, vor fi transmise mesaje de avertizare către cetățenii din Slatina, Caracal, Scornicești și Stoenești.

Testarea sistemului va continua în data de 21 septembrie, în intervalul orar 17.00-19.00, când vor fi transmise mesaje de avertizare către o zonă din municipiul Slatina, iar în data de 24 septembrie, se vor transmite mesaje către toate localitățile din județul Olt.

În ziua de 26.09.2018, în intervalele 10.00-12.00 și 17.00-19.00, vor fi transmite mesaje de avertizare către toate localitățile din România. 

Prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, a declarat că testarea va urmări, printre altele, care sunt telefoanele compatibile cu acest sistem, concluziile urmând a fi prezentate ulterior.

Lansarea portalului web ro-alert.ro reprezintă o nouă etapă în procesul de punere în funcțiune a aplicației Ro-Alert de avertizare și alarmare a populației în situații de urgență. Informarea populației privind funcționarea aplicației Ro-Alert este necesară pentru continuarea testelor la nivel regional și național, care sunt programate în perioada următoare.

Site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populației și detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât și posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepționarea mesajelor difuzate în situații de urgență.

Mesajele Ro-Alert pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a rețelelor publice de comunicații mobile și nu este necesară instalarea unei aplicații pe telefoanele mobile. Sistemul Ro-Alert funcționează indiferent dacă utilizatorul deține servicii de tip abonament sau prepay, iar recepționarea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori.

Mesajul de avertizare poate fi transmis doar pentru anumite zone amenințate de situații de urgență și este particularizat în funcție de tipul evenimentului produs ori prognozat. Configurarea telefonului mobil nu necesită comunicarea numelui și a numărului de telefon al utilizatorului.
Sistemul Ro-Alert este implementat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).