Slatina, „bombardată” de radiaţii electromagnetice. Pericolul antenelor GSM

Populaţia Slatinei este supusă, de peste un deceniu, radiaţiilor electromagnetice emise de antenele GSM amplasate pe multe dintre blocurile-turn ale oraşului. În ciuda faptului că, oficial, efectele nocive asupra sănătăţii umane produse de acest tip de radiaţii nu sunt recunoscute de autorităţi, în lume există din ce în ce mai multe cazuri în care oamenii acuză diverse anomalii ce le perturbă confortul sau anumite afecţiuni, unele care pot favoriza mutaţii genetice dintre cele mai grave, potrivit unor studii ştiinţifice. Deşi, pe de o parte, instituţiile de sănătate publică susţin că nivelul radiaţiilor emise nu este atât de ridicat încât să ne afecteze sănătatea, pe de altă parte statul român recunoaşte, din 2006 încoace, că efectul radiaţiilor este nociv pentru sănătatea umană - şi o vom dovedi în cele ce urmează. Cu toate acestea, legislaţia din România este una extrem de favorabilă companiilor de radiocomunicaţii, în vreme ce state precum Franţa sau Germania au început să ia măsuri pentru restricţionarea libertăţii de acţiune în ceea ce priveşte amplasarea antenelor.

Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Olt, numai în perioada 2006 - 2012 patru firme de telefonie mobilă au solicitat acord de mediu în 15 cazuri pentru proiecte de amplasare a unor staţii fixe de emisie/recepţie destinate telefoniei mobile în sistem GSM pe blocuri de locuinţe din Slatina şi Caracal.

 

Este vorba de SC Orange România SA, SC Vodafone România SA, SC RCS&RDS SA şi SC Cosmote Romanian Mobile Telecomunications SA. La solicitările operatorilor de telefonie mobilă, APM decide clasarea notificărilor, deoarece „proiectele propuse nu se supun procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului şi de evaluare adecvată”. De altfel, legislaţia românească este extrem de permisivă în privinţa acestui domeniu, prin faptul că o asemenea activitate nu este prevăzută deloc de legislaţia de mediu şi nici de cea care reglementează sănătatea publică, pe considerentul că ea nu are un impact major sau semnificativ asupra mediului înconjurător şi asupra sănătăţii publice. Lucrurile nu stau, însă, chiar aşa.

Efecte nocive


Potrivit specialiştilor, montarea şi punerea în funcţiune a antenelor GSM pe terasele apartamentelor locuite permanent de oameni le cauzează acestora multiple traume fizice şi morale, producându-le suferinţe psihice care le modifică în sens negativ personalitatea. Antenele GSM lucrează la o frecvenţă de 900 MHz sau de 1800 MHz.

 

„La această extrem de înaltă frecvenţă, caracteristică razelor X, particulele electromagnetice au suficientă energie pentru a rupe legăturile chimice din interiorul organismelor vii. Aşa se explică faptul că razele X distrug materialul genetic al celulelor şi cresc foarte mult probabilitatea apariţiei cancerului sau a naşterilor mutante”, susţine lt. col. Theodor Thobescu, extrem de bine documentat pe această latură de interes.

 

De asemenea, dr. ing. Mircea Manolescu, doctor în radiaţii şi administrator al unei firme care efectuează măsurători ale câmpului electromagnetic, a declarat pentru Gazeta Nouă că plaja efectelor acestui tip de radiaţii asupra sănătăţii umane este foarte întinsă şi cuprinde numeroase manifestări.

 

„În funcţie de intensitatea şi durata radiaţiei absorbite de organism, efectele se situează pe o plajă destul de întinsă, de la ieşirea din situaţia de confort până la efecte grave asupra sănătăţii umane. Radiaţiile electromagnetice emise de antenele de telefonie mobilă pot produce stres, insomnii, dureri de cap, slăbirea imunităţii, oboseală anormală, nervozitate, creşterea riscului de cancer şi de pierdere a sarcinii, tulburări de concentrare şi de memorie. De asemenea, oamenii afectaţi de aceste radiaţii se pot îmbolnăvi de Alzheimer şi de alte boli neurodegenerative”, susţine dr. ing. Mircea Manolescu.


Deşi nu o spune răspicat, statul român recunoaşte nocivitatea radiaţiilor electromagnetice neionizante emise de antenele de telefonie mobilă prin acordarea unui spor de până la 10% din salariul de bază pentru condiţii vătămătoare funcţionarilor publici „care desfăşoară activitate în autorităţile şi instituţiile publice în care funcţionează instalaţii ce generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţători pentru comunicaţii, instalaţii de microunde, instalaţii de curenţi de înaltă frecvenţă” (Ordonanţa nr. 2/2006).

Valorile maxime admisibile, impuse de lobbyişti

„În anul 2008 nivelul de radiaţii era de circa 10 milioane de ori mai mare faţă de anul 1950. Între timp, au fost montate şi mai multe antene şi, în plus, a apărut tehnologia 4G, care face ca cifra enunţată să fie astăzi mult mai mare”,
a explicat dr. ing. Mircea Manolescu.

 

El ne-a dat amănunte şi de ce este dăunător câmpul electromagnetic.

 

„Explicaţia se situează la nivel celular: celulele vii în condiţii normale de funcţionare au un câmp electric şi magnetic propriu. Dacă aceste celule se găsesc într-un câmp cu valori mai mari decât cele proprii nu mai funcţionează normal. Ca urmare vor apărea dureri de cap, oboseală, somnolenţă, lipsă de concentrare, somn agitat, tendinţa de îngrăşare, scăderea fertilităţii, impotenţa, Alzheimer, leucemie, tumori cerebrale şi lista e lungă”, susţine dr. ing. Mircea Manolescu.

 

Cei mai vulnerabili la radiaţiile electromagnetice sunt gravidele şi copiii, pentru că este vorba de perioada de formare a organismului, perioadă în care influenţa radiaţiilor este critică. Punctul de vedere al firmelor de telecomunicaţii este foarte diferit de cel al utilizatorilor în privinţa valorilor maxime admisibile ale frecvenţelor folosite de antenele GSM. Aceste valori propuse (şi impuse prin lobby) de firmele de telecomunicaţii sunt, în funcţie de banda de frecvenţă, de 100 până la de 1.000 de ori mai mari decât cele propuse de cercetători în urma studiilor medicale. Or, ca în celelalte state, în România tocmai cele dintâi sunt luate ca repere de organismele oficiale care se ocupă cu măsurarea radiaţiilor.

Elevi şi bolnavi, în bătaia directă a radiaţiilor


Statistica reală în Olt este una foarte „generoasă” la capitolul numărului de antene GSM folosite în telefonia mobilă, în comparaţie cu informaţiile incomplete furnizate de APM, doar în Slatina existând zeci de antene pe blocurile de 10 etaje (Bloc Union, blocurile CAM3, CAM4, GA21 din b-dul AI Cuza, GA15 din Primăverii, GA11B şi GA12 din str. Crişan, GA4, GA7 şi GA9 din str. Cornişei, GA5C din Aleea Viorelelor, T-urile din str. Independenţei etc.). În vreme ce statul român continuă să aibă un comportament favorabil operatorilor de telefonie mobilă, în state precum Franţa sau Germania libertatea de acţiune a acestora a început să cunoască unele restricţii.


De pildă, în Franţa şi în alte ţări din Uniunea Europeană legislaţia prevede amplasarea antenelor la cel puţin 150 de metri depărtare faţă de şcoli, spitale, instituţii publice şi interzice amplasarea acestora pe blocurile de locuinţe. În Slatina, nu doar că antenele reprezintă adevărate păduri deasupra locuinţelor, dar cele amplasate pe blocul GA5C sunt la doi paşi de Spitalul Judeţean, iar cele amplasate pe blocul CAM4 sunt foarte aproape de Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu”.

Antene amplasate ilegal


Deşi legislaţia românească este foarte uşor de respectat de operatorii de telefonie mobilă, există cazuri în care aceştia nu au respectat nici puţinul pe care îl aveau de respectat, amplasând antene ilegal. Nici ei şi nici unele asociaţii de proprietari, care primesc din închirierea teraselor blocurilor o sumă regulată de bani pe care o pot utiliza pentru modernizarea blocurilor.


Unul dintre cazuri este cel al antenei amplasate pe blocul GA11B de pe strada Crişan, pentru care Asociaţia de Proprietari nr. 9 a semnat în anul 2009 un contract de închiriere a spaţiului cu Orange România SA, fără ca în prealabil să fi obţinut acordul tuturor proprietarilor de apartamente de la ultimul etaj, aşa cum prevede legislaţia românească. Obligaţia ocolită de asociaţie reiese atât din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii (pct. 2.5.6. din Anexa 1), dar şi din Hotărârea Guvernului nr. 400/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari (art. 6. alin. 3).


Unul dintre proprietarii de apartamente care nu şi-au dat acordul sub semnătură pentru amplasarea antenei pe terasa blocului, Marian Drăguţ, este revoltat de când a aflat că legea a fost încălcată în cazul său. De altfel, documentându-se asupra efectelor radiaţiilor electromagnetice, el se gândeşte acum că bolile care i-au lovit copiii ar fi putut fi cauzate şi de aceste radiaţii, deşi există o teorie conform căreia cei mai expuşi sunt locatarii care se afla în lateralul antenelor GSM, şi mai puţin cei de sub ele.


„Eu nu am semnat nici un tabel, să îmi arate semnătura mea dacă o au. Şi nu doar eu nu mi-am dat acordul; am vorbit cu mai mulţi vecini şi susţin acelaşi lucru: că n-au semnat. Asta una la mână. În al doilea rând, m-am documentat şi eu în legătură cu efectele radiaţiilor şi cred că este posibil ca fiica şi fiul meu să fi suferit de anumite boli şi din cauză că le-a fost scăzut sistemul imunitar. Fiului meu i s-a atrofiat un rinichi şi a trebuit să suporte o operaţie de transplant, iar fiica mea s-a îmbolnăvit la colon şi, de asemenea, a avut nevoie de intervenţia chirurgicală a medicilor. Copiii mei erau sănătoşi, n-au fost niciodată bolnavi şi, deodată, la o anumită vreme după ce a fost montată antena deasupra locuinţei noastre, i-am văzut pe amândoi bolnavi, după ce au acuzat stări de insomnie, dureri de cap, oboseală continuă şi altele”, spune Marian Drăguţ.


În contradicţie cu omul, administratora asociaţiei cu pricina, Monica Meleru, spune că prevederile legale au fost respectate întocmai în cazul contractului semnat cu Orange România SA, deşi recunoaşte că legislaţia prevede acordul tuturor proprietarilor de la ultimul etaj pentru încheierea unui asemenea contract. Dacă cetăţeanul în cauză s-ar adresa instanţei de judecată, făcând dovada că cel puţin el nu şi-a dat acordul pentru amplasarea unei antene GSM pe terasa blocului, ar câştiga, cel mai probabil, procesul, în contextul unei practici judiciare care în ultimii ani a înclinat balanţa în defavoarea firmelor de telefonie mobilă din pricini cu mult mai mici decât cazul mai sus descris.

Primăria Slatina interzice amplasarea altor antene

Din 2011, Consiliul Local Slatina interzice, printr-un act normativ, amplasarea antenelor GSM pe blocurile de locuinţe reabilitate de primărie sau prin programe naţionale de reabilitare termică, capitol la care aproape toate blocurile-turn din oraş au fost acoperite. De asemenea, dacă la expirarea contractelor încheiate între operatorii de telefonie cu asociaţiile de proprietari acestea nu vor fi prelungite, antenele ridicate nu vor putea fi înlocuite cu altele.

 

„Astfel de antene nu vor mai putea fi amplasate pe nici un bloc de apartamente reabilitat de primărie, prin programul «Slatina, oraş verde, oraş curat» sau prin programele naţionale afectate acestui domeniu. Asta pentru s-au cheltuit bani şi pentru reabilitarea teraselor blocurilor. De altfel, cred că firmele de telefonie mobilă care operează în această zonă au deja reţelele acoperite în totalitate”, a declarat viceprimarul Slatinei Cristian Bircea. 

Cum să ne protejăm împotriva radiaţiilor


Există mai multe moduri prin care ne putem proteja împotriva radiaţiilor electromagnetice şi ele ne-au fost puse la dispoziţie de dr. ing. Mircea Manolescu. În mod cu totul gratuit, putem apela la măsuri care limitează timpul şi intensitatea radiaţiilor la care este expus organismul, precum închiderea sistemului WiFi de acasă atunci când el nu este utilizat, evitarea conversaţiilor la telefon acolo unde nu există semnal (în această situaţie telefonul emite el un semnal maxim încercând să se conecteze), alegerea, în casă, a zonei de sejur a familiei în aria de minimă expunere la radiaţiile antenelor GSM învecinate (acele camere în care există valorile radiaţiei cele mai mici, determinate prin măsurare), păstrarea telefoanelor mobile cât mai departe de corp, îndepărtarea telefonului de cap în momentul în care se răspunde unui apel sau în momentul în care se apelează un număr, evitarea utilizării telefonului mobil de către copii etc.


Cei care sunt dispuşi să şi investească bani îşi pot procura huse de protecţie antiradiaţii pentru telefon, folii de protecţie pentru geamuri, vopsea de protecţie pentru peretele clădirii, perdele antiradiaţii sau baldachine antiradiaţii.