Şmecheria nu ne fereşte de E-coli sau trichineloză!

Ca ziarist trebuie să ai surse. Cu cât ai mai multe, cu atât realizezi materiale mai documentate sau dai primul ştirea. Ca ziarist, cu peste 12 ani vechime, am cunoscut foarte mulţi oameni. Mi-am făcut prieteni printre „sursele” mele, vorbim chiar şi probleme personale atunci când ieşim la o cafea.


Problema este ce faci atunci când, în ciuda stăruinţei tale, nu reuşeşti să stabileşti o colaborare cu o instituţie. Pot da un exemplu concret. Deşi sunt o persoană sociabilă, nu reuşesc să colaborez cu reprezentanţii DSVSA Olt. Până la insistenţele mele, instituţia judeţeană, care are un profil extins de control, nici nu avea desemnat un purtător de cuvânt. Am cerut DSVSA Olt un comunicat de presă, în fiecare săptămână, cu rezultatele controalelor. Vizitez în fiecare săptămână această instituţie, punând întrebări despre ce se mai întâmplă prin judeţ, ce produse neconforme au mai găsit,ce unităţi au mai închis şi ce trebuie să facă oamenii.


În vară, merg la directorul executiv al acestei unităţi şi îl întreb despre noutăţi. Îmi spune că nu are nimic în acea săptămână! A doua zi, ANSVSA transmite comunicat de presă pe site-ul oficial că în Olt s-au găsit câteva kilograme cu telemea de oaie ce avea E-coli. Tot acest scandal venea la scurt timp după cazul copiilor din Argeş, ce au murit după ce au fost diagnosticaţi de medici cu Sindrom Hemolitic-Uremic. ANSVSA primeşte raportări exacte de la structurile din teritoriu şi, de cele mai multe ori, face publice aceste date. Mai mult de atât, ANSVSA a solicitat structurilor judeţene să facă publice datele controalelor pe care le efectuează, tocmai pentru a-i preveni pe oameni! Or, DSVSA Olt ascunde aceste cazuri şi nu doreşte cu niciun chip să le facă publice.


Problemele mele cu această instituţie au continuat şi săptămâna trecută. Am solicitat unui medic din cadrul unităţii să-mi spună câte cazuri de trichineloză au fost înregistrate în judeţ. Ea mi-a declarat public că nu a fost depistat niciun caz şi a făcut o scurtă declaraţie. La două zile distanţă, ANSVSA emite din nou un comunicat şi spune că în Olt există un focar de trichineloză! Merg la director şi îi cer socoteală. El îmi spune că a fost un singur caz de trichineloză la un porc mistreţ din zona Cârlogani şi că situaţia mi-a fost prezentată doar pentru porcii domestici! Adică a dat-o şmechereşte!


Nu înţeleg de ce DSVSA Olt nu vrea să mediatizeze aceste cazuri şi le ţine ascunse. Avertizările venite din partea unor structuri de control nu fac altceva decât să-i facă mai atenţi pe oameni atunci când fac cumpărături, să fie, practic, vigilenţi. Cred că această instituţia apără mai mult interesele unităţilor alimentare, decât pe cele ale oamenilor!