SMR Balş, planuri măreţe pentru anii următori

Societatea Subansambluri Material Rulant (SMR) SA, din Balş, cea mai mare societate din oraşul de pe Olteţ, va trece, în decursul anilor următori, printr-o perioadă de reorganizare. Intenţia conducerii societăţii este de a transforma spaţiul în care aceasta se află într-o platformă industrială cu patru mii de angajaţi, dar şi aducerea a doi investitori de talie mondială.

SMR Balş (Fostă IOB) numără în prezent 800 de angajaţi şi produce subansambluri pentru material rulant: boghiuri, osii, roţi monobloc, osii montate şi aparate de rulare. Cea mai bună perioadă pentru fabrică a fost în anii ’80, când aici lucrau mai bine de 9.000 de oameni. Spre sfârşitul perioadei comuniste, fabrica a trecut prin mai multe sesiuni de reducere de personal, sesiuni care au continuat şi în perioada capitalistă.

 

Ultima măsură de acest gen a fost în perioada 2007-2008, chiar înainte ca guvernul să ia măsurile de austeritate materializate prin reducerea salariilor bugetarilor, diminuarea locurilor de muncă şi altele. Astfel, se poate spune că a existat o anticipare a crizei care bătea la uşă din partea conducerii fabricii.

 

Obiectivul ultimilor ani al conducerii societăţii a fost menţinerea în picioare a afacerii în faţa crizei şi păstrarea a 800 de angajaţi. Acum, intenţiile sunt de a aduce noi investitori şi de a transforma spaţiul în care se află fabrica într-o platformă industrială cu patru mii de angajaţi. Pentru atingerea obiectivului atent calculat, se mizează pe poziţia geografică a Balşului faţă de reşedinţele de judeţ Slatina şi Craiova, pe forţa de muncă, pe utilităţile şi deschiderea la Drumul European 574 pe care o are la dispoziţie investitorul şi, nu în ultimul rând, pe numărul mare de personal calificat care poate fi angajat din rândul locuitorilor oraşului de pe Olteţ.

„Potrivit calculelor noastre, putem ajunge la patru mii de angajaţi”

Ion Ciucă, directorul general al SMR Balş, priveşte foarte încrezător la viitorul fabricii pe care o administrează. Acesta are un plan pe termen lung, pregătit minuţios, prin care intenţionează să atragă doi mari investitori în Balş, iar extinderea afacerii ar aduce de la sine şi creşterea numărului angajaţilor la patru mii.

 

„Când vorbesc de creşterea numărului de angajaţi de la 800 la 4.000 nu aproximez după cum bate vântul, în spatele acestui număr sunt multe calcule realizate, sunt dezbateri pe care le-am purtat cu mai mulţi oameni din sfera afacerilor şi nu numai. Atuurile noastre sunt, printre altele, poziţia geografică a Balşului şi a fabricii, utilităţile de care dispunem, utilităţi cu care puţine fabrici se mândresc, ieşirea la drumul european şi potenţialul industrial al zonei”, a declarat Ion Ciucă, directorul SMR.

„Cea mai mare avere a noastră este forţa calificată de muncă”

Principalul avantaj pe care mizează conducerea SMR este numărul mare de personal calificat de care dispune Balşul.

 

„Când am întrebat o echipă a unei societăţi din Rusia de ce a ales să investească în România, oamenii mi-au spus clar: se găsesc foarte greu localităţi cu un număr mare de persoane calificate aşa cum se întâmplă în oraşul nostru. De aceea, pot spune că, pentru noi, cea mai mare avere este forţa calificată de muncă. În momentul de faţă, pe profilul nostru, principalul competitor este China, cu care au existat mai multe procese în instanţă din partea mai multor ţări europene, deoarece acolo preţul materialului rulant prelucrat este sub preţul fierului vechi, de unde este clar că şi calitatea este una îndoielnică. Fabrica noastră are în derulare contracte de vânzări în străinătate, cu Arabia Saudită, Gabon, Malaezia, Grecia şi Turcia, iar în ţară cu Alro, cu Metroul, Reloc şi Govora”, a adăugat Ciucă.

Cuptorul de la Forjă, defect

Activitatea fabricii va fi reluată la capacitate maximă începând cu data de 15 ianuarie, deoarece există probleme la cuptorul de la Forjă, cuptor care s-a defectat.

 

„În momentul de faţă, activitatea a fost întreruptă din cauza unei defecţiuni intervenite la cuptorul de la Forjă. Se va reintra în normalitate la 15 ianuarie, când şi acest cuptor va fi gata. Pentru acelaşi cuptor există un proiect de modernizare aprobat de AGA încă din anul 2010. Sper ca într-un timp cât mai scurt să ducem la bun sfârşit şi această investiţie”, a mai informat directorul SMR.


Fabrica a fost proiectată şi construită între anii 1965-1970 şi a fost cunoscută peste tot în lume până în anul 1990 ca Întreprinderea de Osii şi Boghiuri (I.O.B.), denumire care a fost valabilă până în anul 1991, când s-a transformat în SMR Balş. Din proiectare a fost prevăzută cu utilaje de mare complexitate tehnologică, posedând în prezent noutăţi de ultimă oră în industria producătorilor de material rulant de cale ferată din lume. Începând cu luna septembrie 1999, firma a fost privatizată, devenind o firmă cu capital privat românesc 100%, principalul acţionar fiind M.R. Investiţii Industriale SA Bucureşti.


Suprafaţa firmei este de 50 hectare, din care circa 60% reprezintă spaţii de producţie, iar restul este reprezentat de reţele interne de căi ferate, drumuri de acces, depozite şi anexe. În zona Balş, SMR a fost şi încă este cea mai mare societate comercială industrială atât ca întindere, cât şi ca număr total de angajaţi.