Soarta terenului pe care ar fi trebuit construit penitenciarul din Caracal, decisă de municipalitate

Municipalitatea din Caracal ia în calcul schimbarea destinaţiei unui teren de aproape 60 de hectare, aflat la ieşirea din oraş spre Corabia, şi pe care Ministerul Justiţiei ar fi trebuit să ridice un penitenciar.

Administratorul public al oraşului, Adrian Chesnoiu, spune că a dispus inventarierea tuturor terenurilor pe care primăria le deţine pentru a construi o strategie de atragere a investitorilor.

„Am dat o dispoziţie, săptămâna trecută, să văd patrimoniul efectiv al oraşului. Avem un teren, la ieşirea din oraş spre Corabia, de aproape 60 de hectare, care a fost dat Ministerului Justiţiei că vor face penitenciarul acela special pentru cei care se află în detenţie, în afara graniţelor ţării. Până în momentul de faţă, n-am văzut nici proiect tehnic, n-am văzut absolut nimic. Noi trebuie, ca administraţie, să avem foarte clar zonele în care se poate investi, să ne asigurăm că aducem acolo toate investiţiile necesare - apă, canalizare, curent electric, gaze naturale - astfel încât o firmă medie sau mai mare să poată să vină şi să investească în oraş”, a declarat Chesnoiu.

Potrivit unui proiect aprobat de Guvern în 2015, penitenciarul de la Caracal ar fi trebuit să aibă o capacitate de cazare de 1.000 de locuri, construite conform standardelor impuse de Uniunea Europeană. Conform acestora se va asigura o suprafaţă de patru metri pătraţi pentru o persoană privată de libertate cazată la comun, respectiv nouă metri pătraţi pentru o persoana privată de libertate cazată individual.

În luna martie a acelui, bugetul Ministerului Justiţiei a fost suplimentat cu două milioane de lei, pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare şi finanţarea unor studii de prefezabilitate în vederea construirii celor două noi penitenciare. Banii au fost alocaţi din Fondul de rezervă bugetară, însă proiectul a rămas în aer.