Societate de construcţii din Olt, amendată pentru că a pus în pericol muncitorii

Societăţile de construcţii din judeţul Olt s-au aflat, în perioada aprilie-noiembrie, în atenţia ITM Olt. Inspectorii au verificat dacă sunt respectate măsurile privind protecţia munciotrilor. Nu puţine au fost cazurile în care angajatorii au pus, efectiv, în pericol viaţa lucrătorilor. O firmă s-a ales cu o amendă de 8.000 de lei pentru că nu a utilizat mijloacele de protecţie împotriva surpării terenului.

În cadrul campaniei naționale referitoare la instruirea și informarea lucrătorilor din domeniul construcțiilor privind securitatea și sănătatea în muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a desfășurat, în perioada 2 aprilie - 30 noiembrie 2018, acțiuni de control și, ulterior, de verificare a realizării măsurilor dispuse, la angajatorii din acest domeniu de activitate.

 Au fost efectuat controale la 22 de angajatori, în urma cărora au fost identificate 53 de deficiențe, pentru care au fost dispuse tot atâtea măsuri de remediere, fiind aplicate 53 sancțiuni contravenționale, constând în 52 avertismente și o amendă în valoare de 8.000 lei (neutilizarea mijloacelor de protecție colectivă împotriva surpării terenului - surpării malului).

„În urma controalelor, am constatat că nu sunt informați toți lucrătorii care sunt sau pot fi expuși unui pericol grav și iminent de accidentare și nu au fost stabilite măsurile pentru protecția lor, nu sunt furnizate instrucțiuni pentru a da lucrătorilor posibilitatea să oprească lucrul sau să părăsească imediat locul de muncă și să se îndrepte spre o zonă sigură, în caz de pericol grav și iminent de accidentare, nu se iau măsurile necesare, pentru ca în cazul unui pericol grav și iminent de accidentare și atunci când șeful ierarhic superior nu poate fi contactat, să existe persoana desemnată, competentă, care să aplice măsurile corespunzătoare, pentru a evita consecințele unui astfel de pericol”,
a declarat inspectorul şef al ITM Olt, Cristian Ungureanu.

Tot în timpul controalelor din cadrul campaniei naţionale, ITM Olt a mai depistat că angajatorii nu dispun de programe de instruire-testare la nivelul intreprinderilor pentru conducătorii locurilor de muncă și lucrători, pe meserii și activități, iar fișele de instruire individuală în domeniul securității și sănătății în muncă nu sunt păstrate de conducătorii locurilor de muncă și nu sunt însoțite de copii ale fișelor de aptitudini completate de medici de medicina muncii valabile.