FOTO. Soldaţii americani de la Deveselu, puşi în dificultate de ninsoarea şi gerul din România

Temperaturile scăzute, înregistrate în ultimele zile, dar şi ninsoarea neobişnuit de multă pentru luna martie le-au dat mari bătăi de cap soldaţilor americani de la Baza NATO situată la Deveselu, în judeţul Olt.
Potrivit paginii oficiale de Facebook, marinarii au întâmpinat dificultăţi în arborarea drapelelor României, Statelor Unite şi NATO, operaţiune care se desfăşoară în fiecare dimineaţă. Soldaţii au reuşit, în cele din urmă, să-şi îndeplinească misiunea.

„Frânghiile îngheţate şi zăpada nu i-au putut împiedica pe marinarii noştri să ridică drapelele, în cadrul ceremoniei din această dimineaţă”, notează sursa citată.

Judeţul Olt se află sub o avertizare meteorologică Cod Galben, fenomenele vizate fiind precipitații moderate cantitativ, mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare, strat de zăpadă local consistent, polei şi intensificări ale vântului. Intervalul de valabilitate al avertizării este 19 martie, ora 18.00 - 20 martie, ora 15.00.

Componenta terestră de la Deveselu a sistemului de apărare antirachetă AEGIS, împărţit de SUA şi de NATO, a fost declarată operaţională pe 18 decembrie 2016, după aproape doi ani de construcţie şi aproape şase ani de la momentul în care România a fost de acord să găzduiască acest sistem.

Baza militară de lângă Caracal găzduieşte un sistem de radar şi trei baterii de rachete interceptoare SM-3 IB, care au rolul de a intercepta rachete balistice intercontinentale sau cu rază medie de acţiune, principalele ameninţări identificate provenind dinspre Iran şi Orientul Mijlociu. Componenta sistemului terestru AEGIS de şa Deveselu urmează să intre într-o perioadă de teste, până în primăvara lui 2016, pentru a putea fi integrat cu sistemul maritim AEGIS, funcţional deja pe patru nave aflate în Marea Mediterană, cu baza la Rota, în Spania, precum şi cu radarul instalat în Turcia şi cu sistemul de comandă şi control de la Ramstein, din Germania.

Scutul antirachetă de la Deveselu a început să fie construit în 2013, iar România a fost de acord să găzduiască acest sistem în 2010, printr-o decizie a CSAT, în 2011 fiind semnat Acordul dintre România şi SUA privind acest sistem antirachetă. Interceptoarele de tip SM-3 IB (Standard Missile 3 Block IB) şi radarul SPY-1 de la Deveselu fac parte dintr-un sistem complex de apărare împotriva rachetelor balistice cu rază medie şi lungă de acţiune, care este dezvoltat în comun de SUA şi de NATO şi care acoperă întreaga Europă. Componenta de la Deveselu are rolul de a apăra sudul spaţiului european.