Specialiştii îi sfătuiesc pe fermieri să fie atenţi la comisioane atunci când accesează credite. APIA Olt a început să elibereze adeverinţe

APIA Olt a început să elibereze adeverinţe pentru fermierii olteni care au depus Cererea unică pe suprafaţă. Specialiştii APIA le cer fermierilor să fie vigileni atunci când accesează credite pentru lucrările agricole.

Beneficiarii schemelor de plată, adică schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu şi măsurile de mediu şi climă, implementate în acest an, care doresc să acceseze credite pentru finanţarea lucrărilor agricole pot merge al APIA Olt pentru a solicita adeverienţele

„La solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus Cererea unică de plată pentru anul 2019. De asemenea, prin adeverinţă se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafaţa determinată la plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenţiei, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, după caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenţiei și că beneficiarul, la data emiterii adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată, îndeplinind condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, se arată într-un comunicat al APIA Olt.

Valoarea creditului va fi de până la 85 la sută din valoarea sumei calculate conform adeverinţei eliberate de APIA.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN - SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

Cei de la APIA le cer fermierilor să acorde o atenţie sporită ofertelor venite de la bănci şi să vadă exact care sunt comisioanele practicate. 

„Dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maximum 2 la sută. În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii”, spun reprezentanţii APIA.