Specialiştii olteni avertizează. Fertilitatea solului din judeţ a scăzut cu 40 de procente

Pentru că fac agricultură după ureche şi nu aplică tehnologiile corespunzătoare, fermierii olteni distrug stratul fertil al solului. Acesta s-a degradat în ultima perioadă chiar şi cu 40 de procente. Specialiştii OSPA Olt, care efectuează studii de monitorizare pentru agricultură, susţin că în multe zone din judeţ s-a constatat acidifierea solului.

În cadrul unui program naţional, specialiştii Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) Olt monitorizează solul din judeţ. Concluziile la care au ajuns, după ce au comparat datele din ultima perioadă cu acelea din urmă cu două decenii, sunt îngrijorătoare. Aceştia au constatat că humusul, partea fertilă a solului, a scăzut cu 40 de procente. Acest lucru înseamnă recolte mai puţine. 


„În cadrul unui program naţional, care se derulează pe zece ani, noi facem monitorizarea sol-teren pentru agricultură. În această perioadă trebuie să acoperim tot judeţul. Urmărim calitatea solului, calculăm notele de bonitate în fiecare localitate în parte, facem planuri de fertilizare, urmărim starea de fertilitate a terenului şi aprovizionarea cu substanţe nutritive. Studiile pentru degradarea solului se pot face doar pe perioade mari, de 30-50 de ani, dar pot spune că aprovizionarea solului cu substanţe nutritive este mult mai scăzută decât în urmă cu zece ani. Personal, am făcut o comparaţie, am luat o perioadă de câte zece ani şi m-am uitat pe studiile pe care le aveam în baza de date şi am constat că humusul, care este indicatorul care ne dă fertilitatea solului, a scăzut cu aproximativ 40 la sută la nivelul judeţului Olt”, a spus directorul OSPA Olt,  Constantin Rotea.


Acesta spune că este îngrijorătoare lipsa fosforului şi a potasiului din sol.


„De asemenea, am constatat, ceea ce este îngrijorător, că aprovizionarea cu fosfor şi potasiu este foarte redusă, pentru că fermierii nu mai administrează îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu, administrează mai mult azotat de amoniu, şi nu complexe. Ei ştiu ceva, că acum zece-douăzeci de ani, când se făcea agricultură, solul era foarte bine aprovizionat cu fosfor şi potasiu. Mergând pe această idee, solul a sărăcit în timp”,
a adăugat Rotea.

Fermierii administrează îngrăşăminte fără buletine de analiză


Reprezentanţii OSPA Olt susţin că fermierii fac agricultură fără să solicite opiniile specialiştilor şi nu aplică tehnologiile corespunzătoare. Chiar şi arderea miriştilor, o tehnică folosită de zeci de ani de fermierii olteni, este nocivă pentru stratul fertil al solului şi duce la scăderea humusului. 


„Prin administrarea azotatului de amoniu, fără a avea la bază buletin de analiză,  există riscul de acidifiere a solului. S-a observat o accentuare a acidifierii, ceea ce este foarte rău. Humusul a scăzut şi el, pentru că nu se aplică tehnologii corespunzătoare. Este foarte grav că sunt arse miriştile, pentru că resturile vegetale nu sunt lăsate să fie încorporate în sol, numai aşa am reuşi să producem humus. Arderea miriştilor este o practică greşită, care nu se mai face în Europa. Au apărut combinele cu tocătoare, iar procesul tehnologic nu este afectat. Nu ştiu de ce practică acest lucru, se distruge stratul fertil. În fiecare an, dacă distrugem doi-trei milimetri este grav pentru agricultură, pentru că s-a demonstrat că un centimetru de strat fertil se formează în 300-500 de ani”,
a conchis Rotea.