Spitalul Caracal se pregăteşte să devină unitatea care va trata oltenii de COVID-19. Cere investiţii în aparatură Ministerului Sănătăţii

Spitalul Caracal a fost desemnat unitate sport pentru tratarea cazurilor confirmate cu COVID-19, motiv pentru care conducerea instituţiei cere Ministerului Sănătăţii investiţii serioase, care vor putea asigura o şansă la viaţă pentru pacienţii infectaţi.

Cu 25 de paturi de terapie intensivă şi două aparate de ventilare, spitalul cere intervenţia autorităţilor centrale. 

„Conducerea Spitalului Caracal a solicitat Ministerului Sănătăţii achiziţia în regim de urgenţă a opt aparate de ventilaţie, zece monitoare funcţii vitale, zece injectomate, un aparat mobil pentru radiologie şi un container pentru asigurarea triajului bolnavilor respiratori”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit aceluiaşi document, la nivelul spitalului se regăsesc încă şase ventilatoare mecanice care, în caz de urgenţă medicală, pot fi utilizate pentru pacienţii infectaţi cu COVID-19. 

„Spitalul solicită sprijinul autorităţilor centrale pentru urgentarea livrării materialelor sanitare şi echipamentelor de protecţie pentru prevenirea infectării cu Covid-19. Directorul Spitalului, Marian Mitran, susţine că unitatea medicală dispune de resurse financiare, dar întâmpină probleme în legatură cu respectarea din partea furnizorilor a comenzilor cu materiale sanitare şi dezinfectanţi şi cu respectarea termenelor de livrare”, precizează Primăria Caracal, ordonatorul de credite al spitalului din municipiu.

Până acum, la spitalul caracalean au ajuns 10.000 de măşti chirurgiale, din cele 35.000 comandate, urmând ca restul să ajungă în prima parte a lunii aprilie.  De asemenea, 100 de combinezoane de protecţie vor ajunge în spital pe 2 aprilie. 

„Printr-un management eficient, din luna februarie, la nivelul Spitalului Municipal Caracal, au fost majorate stocurile cu materiale sanitare şi dezinfectanţi, ceea ce a asigurat necesarul pentru pacienţi şi personalul propriu. În prezent, unitatea are în stoc substanţe dezinfectante pentru a face faţă în eventualitatea apariţiei unei perioade critice”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Spitalul Caracal a luat deja măsurile impune de Ministerul Sănătăţii cu privire la limitarea internărilor la ceea ce reprezintă urgenţe, începând cu 24 martie, a suspendat consultaţiile în ambulatoriul de specialitate şi a externat toţi pacienţii care nu erau urgenţe. 

„Spitalul Municipal Caracal a beneficiat, în 2019, de investiţii în valoare de aproximativ un milion de euro, din care 10% (452.867,15 lei), conform legii, au fost asigurai de la bugetul local al Primariei Municipiului Caracal. În 2020, Ministerul Sanatatii nu a virat niciun ban pentru spital. Primăria Caracal informează că în bugetul pe acest an au fost prevazuţi în fondul de rezervă aproximativ 300.000 lei, care pot fi utilizaţi pentru investiţii în unitatea medicală, prin punerea la dispoziţia Spitalului, conform prevederilor legate”, se mai arată în documentul citat.