Spitalul Slatina depăşeşte contractul cu CAS Olt cu zece la sută în fiecare lună. Rotea: „Nu suntem fabrică de şuruburi, depăşirile vin din adresabilitatea foarte mare”

Toate unităţile medicale din judeţ au depăşit contractele semnate cu CAS Olt, în acest an. Astfel, cele cinci unităţi medicale din judeţ au realizat servicii peste contract de 68 de miliarde de lei, din care aproape 38 de miliarde aparţin celui mai mare furnizor de servicii medicale din judeţ. Potrivit managerului SJU Slatina, Cătălin Rotea, contractul este depăşit lună de lună cu zece procente.

Depăşirile de contract sunt generate de adresabilitatea pacienţilor. Astfel, dacă numărul serviciilor medicale şi complexitatea lor sunt mai mari decât cele prognozate, atunci apar aceste depăşiri de contract.

Preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan, a precizat că depăşirile cele mai mari sunt făcute de către unităţile medicale din Slatina şi Caracal, care nu pot refuza pacienţii, astfel încât se creează o diferenţă.

„Sunt făcute servicii medicale peste contract cel mai mult la Slatina, dar şi la Caracal. Noi cumpărăm servicii medicale, suma plătită este de şapte milioane de lei la Slatina, pe lună. Reprezentanţii spitalului slătinean, când fac contractul, se angajează să facă servicii medicale de aceşti bani. Este posibil ca într-o anumită lună, şi s-a întâmplat acest lucru, numărul pacienţilor să fie mai mare decât cel prognozat. Spitalul nu îşi permite să le spună pacienţilor că au stopat internările. Ei sunt obligaţi să interneze în contiuare, pentru că sunt pacienţi cu afecţiuni grave. Se creează o diferenţă între ce oferă casa şi ce produce spitalul în acea lună”, a spus Ciocan.

Reprezentantul CAS Olt a declarat că uneori se mai dau bani la regularizări, însă sumele sunt mici. Cert este că depăşirile celor cinci unităţi medicale au ajuns în acest an la 68 de miliarde de lei vechi.

„Din păcate, în contractul pe care îl avem cu spitalul se stipulează că serviciile medicale peste contract sunt exclusiv răspundere managerilor de spitale. Au fost cazuri în care prin regularizări s-au mai dat o parte din aceşti bani. Dar este posibil ca aceşti bani să nu se dea. Avem această situaţia şi la Slatina, şi la Caracal. De fapt, toate spitalele din judeţ au făcut peste contract în acest an Astfel, totalul realizat şi nedecontat în perioada aprilie-noiembrie 2018 este de peste 68 de miliarde de lei vechi, din care Slatina are aproape 38 de miliarde de lei, Caracal 23 de miliarde lei, iar Balş şi Corabia cu câte trei miliarde de lei”, a adăugat Ciocan.

Managerul spitalului din Slatina, Cătălin Rotea, a precizat că unitatea medicală pe care o conduce depăşeşte lunar contractul cu zece procente.

„Contractul nostru cu CAS Olt este de aproximativ 70 de miliarde lei pe lună, însă îl depăşim cu zece la sută la fiecare 30 de zile. Astfel, la contractul încheiat în perioada aprilie-octombrie 2018, depăşim contractul cu 36 de miliarde de lei. Vorbim de o sumă acumulată în şapte luni. Depăşirile vin din faptul că adresabilitatea este foarte mare. Nu suntem fabrică de şuruburi să ne încadrăm într-o anumită sumă, totul depinde de pacienţi, de numărul lor, de serviciile pe care le oferim. La regularizare, CAS Olt ne mai dă cam zece la sută din depăşire. În rest, rămân cheltuielile spitalului”,
a spus Rotea.

La rectificarea bugetară, CAS Olt a primit peste 13 miliarde de lei vechi pentru ca unităţiile medicale din judeţ să poată asigura serviciile medicale până la finalul anului. Preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan, spune că această sumă ar trebui să fie suficientă până la finele anului 2019.