Spitalul Slatina, discuţii pentru înfiinţarea unui Compartiment de îngrijiri paliative. Pacienţii în fază terminală trebuie să dispună de spaţiu generos şi chiar de o cameră de rugăciune

Zeci de pacienţi tranzitează zilnic Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. Reprezentanţii unităţii medicale spun că s-a ajuns în această situaţie, pentru că aici sunt trataţi şi pacienţii în fază terminală. Astfel, se discută despre înfiinţarea unui Compartiment de îngrirji paliative, unde pacientul să beneficieze de asistenţă medicală, să dispună de un spaţiu generos atât pentru el, cât şi pentru aparţinători şi chiar de o cameră de rugăciune.

Directorul medical al Spitalului Slatina, medicul Andrei Ştefănescu, a precizat că, pe viitor, pacienţii cu probleme grave de sănătate, care nu mai pot primi tratament oncologic, vor avea exclusiv un spaţiu unde să le fie alinată suferinţa.

„Oncologia este o secţie cu adresabilitate mare din cauza numărului mare de pacienţi care au nevoie, de fapt, de îngrijiri paliative şi nu de tratamente specifice oncologice. Sunt pacienţi în fază terminală care vin tot pe Secţia de Oncologie. Noi trebuie să dezvoltăm şi un Compartiment de îngrijiri paliative. Este un lucrur diferit de Oncologie. La Oncologie ajung pacienţii care primesc tratamente oncologice. Ca să primească un astfel de tratament, pacienul trebuie să aibă o oarecare stare de sănătate. Nu mai pot primi tratamente oncologice cei aflaţi în fază terminală. Lucrurile se vor separa”, a spus Ştefănescu.

Pentru înfiinţarea acestui Compartiment, trebuie respectată legislaţia în vigoare.

„Şi Spitalul Slatina trebuie să respecte normele specifice pentru aceşti pacienţi. Pe lângă spaţiul destinat pacientului, legea mai spune că trebuie să ai şi un spaţiu pentru aparţinători de doi metri pătraţi. Astfel, pentru fiecare pacient, în loc să ai şapte metri pătraţi, trebui să ai nouă metri pătraţi. Spaţiul este cea mai mare problemă a spitalelor de stat. Totodată, într-un astfel de compartiment trebuie să avem psiholog, asistente ce au cursuri de îngrijiri paliative, este nevoie chiar şi de o cameră de rugăciune. Sunt legi noi. Pe viitor, şi Spitalul Slatina trebuie să aibă un Compartiment de îngrijiri paliative”, a adăugat medicul Andrei Ştefănescu.

Cea mai mare unitate medicală din judeţ are un medic ce deţine atestat de îngrijiri paliative. Este vorba de oncologul Bogdan Vătu.

„Pacienţii care au nevoie de îngrijiri paliative nu au nevoie neapărat de un medic oncolog. Ei pot fi îngrijiţi de orice medic, cu orice specialitate, care obţine atestatul de îngrijiri paliative. Avem la nivelul Spitalului Slatina cel puţin un medic care are această competenţă. Este vorba despre medicul Vătu”, a conchis Ştefănescu.