Politică

2018-01-16, 15:38:18

Stănescu: Dezvoltarea cooperării cu Japonia - un obiectiv constant al politicii externe, indiferent de formula politică a guvernării de la Bucureşti

Dezvoltarea cooperării cu Japonia va rămâne un obiectiv constant al politicii externe a României, indiferent de formula politică a guvernării de la Bucureşti, a afirmat vicepremierul Paul Stănescu, marţi, la Palatul Victoria.

"Aprofundarea relaţiilor cu Japonia constituie o prioritate a componentei de politică externă în programul de guvernare, pe care ne dorim să o promovăm într-un mod cât mai eficient. Dezvoltarea cooperării cu Japonia a reprezentat după 1990 şi va rămâne un obiectiv important constant al politicii externe a României, indiferent de formula politică a guvernării de la Bucureşti", a declarat Stănescu, la întâlnirea cu delegaţia oficială şi economică din Japonia, condusă de Kotaro Nogami, director adjunct al cabinetului prim-ministrului Japoniei, şeful misiunii economice.

Potrivit lui Stănescu, cel mai important proiect de cooperare bilaterală, în acest moment, este construirea magistralei M6, care va lega centrul Capitalei de Aeroportul "Henri Coandă".

"Sperăm să putem avansa cât mai mult în cursul anului 2018. Aşteptăm cu mare interes punctul de vedere al Japan International Cooperation Agency asupra documentaţiei privind licitaţia, pentru a putea demara efectiv licitaţia în luna februarie şi a fi în măsură să semnăm contractele de execuţie în luna octombrie", a spus Stănescu.

El a făcut referire şi la contractul de proiectare şi execuţie a proiectului "Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila", în valoare de 430 de milioane de euro fără TVA, care a fost semnat luni, la sediul Ministerului Transporturilor, de către reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi cei ai antreprenorului - asocierea Astaldi SpA (Italia) şi IHI Infrastructure Systems Co.Ltd. (Japonia), în prezenţa fostului premier Mihai Tudose.

"Sperăm ca obiectivul consolidării prezenţei economice japoneze în România să fie stimulat şi de (...) un alt proiect relevant de infrastructură - podul suspendat peste Dunăre din zona Brăila -, cea mai complexă lucrare de infrastructură din ultimii 27 de ani", a arătat Stănescu.

Vicepremierul a mai spus că are convingerea că discuţiile de marţi vor duce "la intensificarea şi lărgirea cooperării bilaterale" în domenii de interes comun. Totodată, el a precizat că peste 70 de companii japoneze sunt deja prezente pe piaţa din România, unde au creat aproape 40.000 de locuri de muncă.

La rândul său, Kotaro Nogami a anunţat că este însoţit de "17 companii de top japoneze, din diverse domenii".

"Companiile japoneze au interes ridicat faţă de România, fiindcă are o industrie auto puternică şi a realizat cea mai remarcabilă creştere economică în ultimii ani dintre ţările europene", a precizat el.

Din delegaţia română prezentă la discuţiile de la Palatul Victoria au făcut parte ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, şi Georgian Pop - şeful grupului parlamentar de prietenie româno-japonez.

sursa: agerpres.ro

Comentarii

Redacţia

2018-01-16 15:38:18

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...