Agricultură

2018-01-10, 15:47:09

Start în Programul de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele autohtone. Fermierii olteni îşi vor putea depune cererile la DAJ Olt

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, Programul de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa. Astfel, fermierii olteni care se vor înscrie în program vor primi gratuit, în perioada 2018-2020, un număr par de purcei, maximum zece, pentru creştere, îngrăşare şi livrare.

Veşti bune pentru fermierii olteni, pentru că autorităţile centrale au dat drumul şi la Programul de sprjin pentru crescătorii de porcine din rasele Bazna şi Mangaliţa.
 
Astfel, crescătorii olteni de rase autohtone vor beneficia, în perioada 2018-2020, de această schemă de sprijin financiar pentru aplicarea programului de susţinere în vederea producerii cărnii de porc, pentru creşterea, îngrăşarea şi livrarea porcilor din rasele Bazna sau Mangaliţa către un procesator.

La această schemă de ajutor de minimis participă, pe baze contractuale, furnizorii de purcei din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, crescătorii de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa şi procesatorii/alte persoane juridice care defăşoară activităţi de prelucrare şi conservare a cărnii, activităţi de comerţ cu ridicata al cărnii şi produselor din carne, activităţi de comerţ cu amănuntul al cărnii şi al produselor din carne.

Oltenii care se vor înscrie în Program vor primi cu titlu gratuit un număr par de purcei, minimum doi şi maximum zece, pentru creştere, îngrăşare şi livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens.

Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiţi cu titlu gratuit din rasele autohtone, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulţirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel.

Pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate: să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar veterinar, să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică, să primească cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minimum 2 şi maximum 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract, să livreze minimum 50% din purceii primiţi cu titlu gratuit, la procesatorul sau la altă persoană juridică, cu care a încheiat contract, la o greutate, în viu, de minim 130 kg/cap, să respecte structura raţiei furajere stabilită în contractul cu procesatorul sau cu o altă persoană juridică, să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat.

Furnizorii de porci solicitanţi ai ajutorului de minimis trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să deţină scroafe şi/sau scrofiţe, înscrise în registrul genealogic, să furnizeze purcei înţărcaţi către procesator sau altă persoană juridică, la greutate minimă de 10 kg/cap, în baza unui contract de livrare, purceii să fie identificaţi potrivit legislaţiei în vigoare.

Fermierii olteni îşi vor putea depune cererile la DAJ Olt în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a acestei hotărâri. La nivelul judeţului au fost identificaţi doar 142 de porci din rasa Mangaliţa.


Comentarii

Redacţia

2018-01-10 15:47:09

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...