Statistică DSP Olt: şapte femei şi 66 de bărbaţi alcoolici. Predoi: „Am avut cazuri de femei alcoolice, care au murit la 40 de ani de ciroză”

Medicii de familie din judeţ au raportat, în 2017 şi 2018, 73 de alcoolici la nivelul judeţului. Potrivit statisticii DSP Olt, cei mai mulţi alcoolici sunt în mediul rural.

În afara alcoolicilor descoperiţi de medicii de familie, mai sunt şi alţii care nu ajung niciodată la doctor, dar şi cei care merg pentru tratarea adicţiei în centre speciale, pe mâna psihiatrilor.

Grav este că din cei 73 alcoolici raportaţi în 2017 şi 2018, cei mai mulţi sunt bărbaţi care trăiesc în comunele judeţului. În statistica DSP Olt, doar şapte femei au consumat alcool în exces, în anii trecuţi.

Şeful Secţiei de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Dumitru Predoi, a precizat că femeile au nevoie de o doză mai mică de alcool pentru ca organismul să se resimtă. 
 
„Sunt mai mulţi bărbaţi care consumă alcool în exces, însă şi femeile vin din urmă. La ele este mai mică doza şi un timp mai scurt până la îmbolnăvire. Ele au nevoie de 40-50 de mililitri de alcool pe zi ca să se îmbolnăvească. Şi consumă… Am avut cazuri de femei care au murit la 40 de ani cu ciroză”, a spus Predoi.

Medicii slătineni spun că mulţi sunt diagnosticaţi cu ciroză, pancreatită şi hemoragii, bolile fiind generate de consumul excesiv de alcool. Specialiştii olteni atrag atenţia că tot mai mulţi adolescenţi încep să consume alcool de la o vârstă foarte fragedă, chiar 14-15 ani.

Specialiştii de la Spitalul Slatina atrag atenţia că pentru a dobândi o boală de ficat, o persoană trebuie să bea constant 15 ani, echivalentul a 60-70 de mililitri de alcool pe zi, ceea ce însemană o bere, două pahare cu vin şi o sută de mililitri de ţuică.      

DSP Olt derulează luna această o campanie de informare, educare şi conştientizare privind efectele consumului de alcool. Astfel, miercuri, 5 iunie, este „Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool”.

„Locuitorii judeţului sunt aşteptaţi în centrele locale ca să-şi evalueze, în doar cinci minute, nivelul de consum de alcool, prin aplicarea unui chestionar, alcătuit din zece întrebări scurte. Chestionarul este un instrument ştiinţific de evaluare a consumului personal de alcool, utilizat în peste 190 de ţări, fiind cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea timpurie a unui consum riscant”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

Astfel de centre pentru testat sunt la Caracal şi Slatina.