Actualitate

2019-08-06, 10:36:26

Stoeneşti, cea de a treia comună din judeţ unde zeci de porci vor fi ucişi preventiv. Peste o mie de suine, omorâte pentru a stopa virusul

Pesta porcină pare de nestăvilit. Numărul focarelor a ajuns la 31, opt localităţi fiind afectate. După Cilieni şi satul Slăveni din comuna Gostavăţu, urmează uciderea preventivă a porcilor dintr-un perimetru delimitat de pe raza localităţii Stoeneşti, unde numărul focarelor a urcat la şapte. În total, până acum peste o mie de porci au fost ucişi în încercarea de a limita răspândirea temutului virus.

Măsura de ucidere preventivă dintr-o zonă delimitată de pe raza comunei Stoeneşti a fost luată în şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt, din 5 august.

„La Stoeneşti avem confirmate şapte focare. În CLCB Olt s-a aprobat planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în această localitate. Prin ordinul prefectului numărul 167 din 5 august s-a stabilit uciderea preventivă a tuturor porcilor din gospodăriile situate într-un perimetru delimitat unde au fost confirmate focarele de pestă porcină. Astăzi, a început uciderea suinelor în zona respectivă”, a spus purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, medicul Venera Popa.

În total, la nivelul judeţului sunt opt localităţi afectate de pestă porcină, evoluând 31 de focare, cu cinci mai multe faţă de săptămâna trecută, după cum urmează: Cilieni - şapte focare, extravilanul localităţii Ianca - două focare, Dăneasa - un focar, Sprâncenata - două focare, Slăveni (Gostavăţu) - nouă focare, Stoeneşti - şapte focare, Drăgăneşti-Olt - două focare (unul în satul Comani), Văleni - un focar.
 
Mai sunt alte cinci suspiciuni: două la Sprâncenata, şi câte un focar la Gostavăţu - Slăveni, Stoeneşti şi extravilanul comunei Ianca. Probele prelevate din aceste zone ce au fost analizate în Laboratorul DSVSA Olt au ieşit pozitive, însă specialiştii olteni aşteaptă confirmarea de la Bucureşti.

Potrivit datelor furnizate de DSVSA Olt, la nivelul judeţului au fost ucişi preventiv peste o mie de porci, după cum urmează: 209 suine din 56 de gospodării din Slăveni-Gostavăţu, unde s-au făcut şi deconturile pentru ca proprietarii să fie despăgubiţi, şi 668 suine, la Cilieni. Alte 182 de suine au fost ucise în focarele din localităţile afectate.

Comentarii

Redacţia

2019-08-06 10:36:26

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...