Sugarii pot face complicaţii din cauza gripei. Pediatru: „Am avut sugari cu convulsii, deşi nu aveau febră ridicată. Nu mai mergeţi cu copiii la cumpărături!”

Pediatrii de la Spitalul Slatina spun că virusul gripal care circulă în acest sezon rece este extrem de agresiv. Cei mai afectaţi sub sugarii şi copiii cu vârsta de până în trei ani. Medicii slătineni spun că au avut cazuri în care copiii au făcut convulsii, deşi aveau temperatura sub 38 de grade Celsius. Aceştia îi sfătuiesc pe părinţi să nu îi mai ducă în locuri aglomerate.

Şefa Secţiei de Pediatrie de la Spitalul Slatina, medicul Daniela Safta, este surprinsă de agresivitatea virusului care circulă în acest sezon rece. Medicul slătinean spune că a avut copii diagnosticaţi cu gripă, care au făcut convulsii, deşi aveau sub 38 de grade Celsius.

„La primele semne, mama trebuie să încerce să-i scadă copilului febra. Am avut situaţii în care copilul a făcut convulsii, chiar dacă febra nu a depăşit 38 de grade. Ceea ce până acum nu am întâlnit. Repet, am avut sugar cu gripă, care la 38 grade temperatură a făcut convulsii. Surprinzător! Am avut câţiva sugari cu convulsii, deşi nu aveau febră ridicată. Creierul a avut de suferit din cauza agresivităţii virusului. În această perioadă, am avut foarte multe cazuri grave, copii care au făcut complicaţii. Dacă starea de sănătate s-a îmbunătăţit după două-trei zile, au apărut apoi complicaţii, au făcut pneumonie, bronşiolită. Starea se îmbunătăţeşte semnificativ de la a trei doză de Tamiflu, se vede clar, deşi unii au avut şi reacţii adverse. Copilul trebuie strict monitorizat, să fie supravegheat, pentu că virusul gripal poate să dea complicaţii neurologice”, a spus Safta.

Potrivit medicilor slătineni, gripa debutează cu stare generală proastă, cu febră, apetit capricios, ochi înlăcrimaţi şi coriză. Unii au vărsături, scaune modificate, refuză alimentaţia, iar starea generală li se schimbă. Părinţii constată că micuţul face febră ridicată, care cedează greu la antitermice şi reapare la doar trei-patru ore.

Safta spune că diagnosticul de gripă poate fi pus doar cu ajutorul analizelor de laborator.

„Copilul are o stare generală proastă, îţi dai seama că are o problemă. Are febră care persistă, care cedează foarte greu la antitermice şi reapare în scurt timp. Tusea este seacă, discretă, iritativă. Patologia seamănă foarte mult cu viroza. Este foarte greu de pus diagnosticul de gripă, mai ales la copiii mici, în mod special la sugari. Obligatoriu copiii mici şi sugarii care prezintă simptome trebuie să fie aduşi la medic, pentru că este greu de pus diagnostic de gripă după examenul clinic. Fără test de laborator nu se poate pune diagnosticul de gripă, noi doar putem suspiciona după un examen clinic amănunţit”, a spus Safta.

Pediatrul slătinean recomandă părinţilor să nu-i mai ducă pe copii în locuri aglomerate şi nici să nu mai meargă cu aceştia la cumpărături.

„Insist ca în această perioadă, deşi vine vacanţa copiilor, să nu fie duşi în locuri aglomerate. Cei mici trebuie să stea acasă cu bunicii, cu rudele. Părinţii nu trebuie să mai meargă cu ei la cumpărături. Este singura măsură pe care o recomand. Încălzirea vremii nu ne avantajează, dar insist să nu mai plece cu cei mici, mai ales sugarii. S-a constatat că agresivitatea este mare la sugari, la copiii de până în trei ani”, a conchis Daniela Safta.