Tablourile electrice - Află cele mai importante lucruri pe care NU le știai despre ele!

Ți-ai renovat casa și ai ajuns la partea tehnică? Pe lângă instalația electrică, probabil cel mai important element este tabloul principal, care trebuie să fie poziționat și instalat corect. Uneori, însă, lucrurile nu funcționează așa cum te aștepți și este bine să ai câteva cunoștințe despre ce ar putea să nu meargă bine. Mai jos, găsești un ghid cu cele mai importante lucruri, pe care nu le știai despre un tablou electric.

Iată ce trebuie să știi despre tabloul electric:

Ce este un tablou electric?


Cunoscut drept panou principal, acesta este locul unde sunt amplasate siguranțele electrice și întrerupătoarele. Cele mai multe modele de tablouri electrice au un întrerupător „principal”, care controlează alimentarea întregii case, dar vei găsi, de asemenea, și întrerupătoare individuale, responsabile cu furnizarea energiei electrice în diferite surse (prize, becuri). Fiecare are o pârghie care poate fi „pornită” sau „oprită” și ar trebui să aibă și propria etichetă, pentru a putea identifica elementul controlat.

Cum funcționează un panou electric?

Fiecare siguranță electrică este proiectată să se declanșeze atunci când circuitul este supraîncărcat. Dacă întrerupătorul nu a oprit alimentarea, ar putea apărea câteva probleme. Panoul și, în speță, siguranța sunt proiectate pentru a transporta o anumită cantitate de curent. Dacă aceasta este prea mare, firele s-ar putea supraîncălzi sau scurtcircuita și ar putea lua foc. Când siguranța se declanșează sau, în limbaj colocvial, „sare”, oprește furnizarea curentului electric, datorită suprasolicitării, iar ulterior poate fi reconectată. În casele cu sistemele electrice mai vechi, siguranța este deteriorată odată ce a fost declanșată și va fi nevoie de înlocuire.

Ce ar trebui să faci când ceva nu merge bine?

După cum este menționat anterior, siguranța se va declanșa dacă circuitul a fost supraîncărcat. De exemplu, dacă folosești uscătorul de rufe și ai televizorul și cuptorul cu microunde pornite în același timp, unele sisteme nu vor putea rezista acestui consum înalt și vor întrerupe furnizarea cu electricitate automat, pentru a preveni deteriorarea sa. Chiar dacă sunt conectate la prize diferite, acestea ar putea fi pe același circuit. Dacă te confrunți cu o asemenea situație, iată ce ar trebui să faci:

•    Oprește alimentarea electronicelor care au determinat declanșarea întreruptorului, în acest caz uscătorul și cuptorul cu microunde.
•    Deschide caseta panoului electric.
•    Găsește siguranța sărită - pârghia va fi între pozițiile „pornit” și „oprit”, atunci când aceasta a fost declanșată.
•    Apasă pârghia până la poziția „off”, apoi adu-o înapoi la poziția „on”.
•    Acum ar trebui să poți folosi din nou dispozitivele electrice. Nu uita! Nu le folosi pe toate în același timp sau mută unul într-o priză diferită. Dacă ai găsit sursa care a dus la oprirea curentului, dar nu poți să reiei alimentarea cu energie, ar putea fi vorba despre o altă problemă și ai nevoie de un specialist.

Acestea fiind spuse, iată câteva informații de bază, pe care trebuie să le știi despre tabloul electric. Unul modern te va ajuta să nu deteriorezi sistemul electric și să eviți un eventual incident, atunci când folosești mai multe electrocasnice. Ține minte - orice problemă legată de sistemele electrice nu ar trebui depanată de tine, ci cu ajutorul unui specialist! Nu încerca să repari instalațiile sau prizele, deoarece este extrem de periculos!

Sursa foto: pinterest.com