Societate

2017-10-09, 15:55:16

Toate fermele de păsări din judeţ, controlate de DSVSA Olt. Zeci de ouă prelevate şi analizate în Laborator pentru determinarea pesticidelor

Ţinând cont de alerta europeană privind ouăle contaminate cu Fipronil, specialiştii DSVSA Olt au verificat toate exploataţiile comerciale de păsări din judeţ. În urma acestei situaţii, autorităţile centrale au impus un Program de monitorizare prin prelevare de ouă atât din ferme, cât şi din supermarketuri.

În contextul alertei europene declanşată în vara acestui an, medicii DSVSA Olt au început controalele în fermele de păsări din judeţ, pentru a verifica dacă sunt folosite insecticide pe bază de Fipronil, deoarece nu este permisă utilizarea lui ca şi substanţă antiparazitară pentru păsările şi animalele destinate consumului uman. În mai multe state europene au fost descoperite ouă contaminate cu Fipronil, tocmai pentru că reprezentanţii fermelor nu au respectat recomandările.

Astfel, de la data emiterii notificării de alertă de către Comisia Europeană, toate exploataţiile comerciale de păsări - de găini ouătoare, din judeţ, au fost verificate.

Specialiştii DSVSA Olt au precizat că în fermele de păsări olteneşti nu au fost utilizate insecticide care să conţină substanţa activă incriminată în alertă. Totodată, acţiunile de control au fost extinse la nivelul celor două depozite farmaceutice autorizate sanitar veterinar.

„În urma verificărilor, s-a constatat că în ferme nu sunt utilizate insecticide care să conţină substanţa activă incriminată în alertă. Acţiunile de control au fost extinse şi la nivelul celor două depozite farmaceutice autorizate sanitar veterinar, precum şi în unităţile autorizate să efectueze acţiuni de dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare, nefiind folosite substanţe care să conţină Fipronil”,
au declarat oficialii DSVSA Olt.

În urma acestei situaţii, autorităţile centrale au impus un Program Naţional de Monitorizare. Astfel, au fost prelevate ouă din toate fermele de găini ouătoare din judeţ, cât şi din sectorul de comercializare, adică dintre supermarketuri, toate probele fiind expediate şi analizate la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, laborator naţional de referinţă, acreditat pentru determinarea reziduurilor, inclusiv Fipronil.

Reprezentanţii DSVSA Olt au precizat că, în urma investigaţiilor de laborator efectuate pentru determinarea pesticidelor, inclusiv Fipronil, buletinele de analiză au indicat o valoare a acestora sub limita admisă.

Comentarii

Redacţia

2017-10-09 15:55:16

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...