Tomatele din solarii, protejate graţie sistemelor de încălzire. Legumicultor Obârşia: „Estimez că după Paşte vom recolta primele roşii”

Zăpada căzută în ultimele ore nu i-a luat pe nepregătite pe legumicultorii olteni. Cei mai mulţi dintre ei, mai ales cei care au accesat Programul Tomata, au sisteme de încălzire a solariilor, cu ajutorul cărora îşi pot proteja plantele.

Ionuţ Radu, un tânăr fermier din Obârşia, poate fi un exeplu de bună practică. Solariile legumicultorului oltean sunt încălzite, iar cultura de tomata este aproape de prima recoltare.

„Plantele arată foarte bine, am întârziat puţin copilirea pentru că ne-am grăbit să protejăm şi cultura de căpşune. În solar, temperatura este setată undeva la 18 grade, o temperatură corectă pentru această perioadă, ţinând cont de frigul de afară şi de nor. Plantele se dezvoltă în mod corespunzător. Sper ca toţi legumicultorii să caute să-şi protejeze culturile pe cât de mult posibil şi să avem parte de un an roditor pentru că avem nevoie. Eu estimez că, undeva după Paşte, vom recolta primele roşii”, spune Ionuţ Radu.

Legumicultorul oltean face un apel la calm în această perioadă grea pentru români.

„Un lucru este clar, noi ne facem treaba cât de bine ştim, în continuare. Oamenii trebuie să stea liniştiţi, producţiile româneşti vor fi garantate, zic eu. Mesajul este de îndemn la cal, cu siguranţă vom trece pestea această perioadă critică din punct de vedere al pandemiei. Iarna nu va stărui mult la noi, aşa că avem tot timpul înainte să revenim la vremuri normale şi să ne ocupăm de plante”, mai spune fermierul din Obârşia, Ionuţ Radu.

Deşi Programul Tomata 2020 a fost aprobat, nici până la această oră direcţiile agricole nu au primit normele de aplicare. Astfel, legumicultorii încă nu pot depune cereri pentru înscriere în program.