Agricultură

2017-09-05, 17:17:53

Tone de legume olteneşti, achiziţionate de bulgari de la Izbiceni. Legumele, procesate în fabricile bulgăreşti, apoi exportate în Germania, Austria şi Turcia

Aromate şi gustoase, legumele din sudul judeţului sunt extrem de apreciate de bulgari. De trei-patru ani, aceştia trec Dunărea şi achiziţionează în fiecare vară cantităţi impresionate de capia şi roşii de la Izbiceni. Fermierii olteni se bucură, pentru că bulgarii oferă un preţ bun şi achiziţionează zeci de tone în fiecare zi. Legumicultorii din sudul judeţului ştiu însă că trufandalele lor ajung în fabricile bulgăreşti unde sunt procesate şi apoi exportate în Germania, Austria şi Turcia.

Gelu Voinea deţine o mică fermă de legume în comuna Izbiceni. Acesta spune că a vândut capia bulgarilor, preţul oferit de aceştia fiind mult peste cel al angrosiştilor români.

„Personal am vândut bulgarilor ardei capia. Nu sunt interesaţi doar de capia, anul acesta au cumpărat şi roşii de la Cilieni. De la Izbiceni au cumpărat capia, s-au dat şi 20 de tone pe zi. Acum mai sunt doar doi-trei bulgari care vin după legume, dar până pe 5 august au venit foarte mulţi. Spre deosebire de angrosiştii români, bulgarii oferă un preţ mai bun şi iau cantităţi foarte mari. Veneau şapte-opt maşini şi încărcau câte trei sute de baxuri, ceea ce înseamnă undeva la 3.500 de kilograme, poate şi mai bine. Au fost zile când au încărcat peste 20 de tone, şi veneau zilnic”,
a spus Gelu Voinea.

Acesta susţine că relaţia dintre fermierii olteni şi comercianţii bulgari există de trei-patru ani.

„Bulgarilor le este foarte uşor să vină, au două posibilităţi, pe la Giurgiu sau pe la Bechet. S-a împământenit o relaţie între fermierii olteni şi bulgari, pentru că vin anual. De trei-patru ani există acest comerţ, de la an la an vin tot mai mulţi”, a adăugat Voinea.

Bulgarii exportă legumele olteneşti în Turcia, Germania şi Austria 


Legume din întreg bazinul legumicol din sudul judeţului ajung în piaţa de la Izbiceni. Astfel, fermierii de la Giuvărăşti, Vişina, Cilieni, Rusăneşti vin cu legumele lor la Izbiceni, cantităţi mari fiind achiziţionate de bulgari.

Fermierul Gelu Voinea spune cu amărăciune că legumele olteneşti sunt exportate în ţări precum Turcia, Germania şi Austria, după ce sunt sortate şi ambalate în fabricile bulgarilor. Este însă dezamăgit că fermierii olteni nu dispun de astfel de fabrici de procesare, pentru a putea intra mai uşor pe piaţa europeană.

„La Izbiceni s-a mărit depozitul, iar aici vin cu legume fermierii de la Vişina, Cilieni, Rusăneşti şi Tia Mare. Bulgarii vin în depozitul de la Izbiceni, iau legume şi fac comerţ. Ştiu că exportă legumele luate de la noi spre Turcia, Germania şi Austria. Legumele de la noi sunt procesate în fabricile bulgarilor şi sunt exportate. Noi nu suntem susţinuţi, nu avem aceste depozite de colectare şi fabrici de procesare, pentru a putea intra pe piaţă”, a conchis Gelu Voinea.

Viceprimarul de la Izbiceni, Florin Lazăr, spune că atunci când bulgarii nu mai vin să cumpere capia din zonă, preţul ardeiului scade.

„La noi în comună se vând cantităţi importante de legume către bulgari. Ei caută în special ardeiul capia. La ei este mai ieftin decât la noi, însă la bulgari capia apare mult mai târziu. Vin cu dubiţe de cinci-şapte tone şi iau legume. În momentul în care bulgarii nu mai vin să achizţioneze, preţul la capia scade foarte mult”, a spus viceprimarul de la Izbiceni.


Comentarii

Redacţia

2017-09-05 17:17:53

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro