Tot mai multe soluri acide în judeţ. Specialiştii OSPA Olt sunt îngrijoraţi

Realizarea sistemului de monitorizare sol-teren de către OSPA Olt a scos la iveală suprafeţe însemnate de soluri acide. Îngrijoraţi de acest fenomen, specialiştii olteni spun că aciditatea solului duce la producţii mai mici, de o calitate inferioară.

Tot mai mulţi fermieri din judeţ îşi văd culturile afectate din cauza degradării solului. Astfel, pe lâng eroziune, alunecările de teren şi salinizare, specialiştii OSPA Olt au descoperit foarte multe soluri acide.

Directorul OSPA Olt, Constantin Rotea, a precizat că fenomenul este unul îngrijorător, iar aciditatea solului face ca producţiile să fie mici, de o calitate inferioară.

„Din punctul nostru de vedere, este îngrijorătoare creşterea suprafeţelor acide din judeţ. Aciditatea solului conduce la producţii mai mici, de o calitate inferioară. Pentru combaterea acestui fenomen, se recomandă fertilizarea cu amendamente calcaroase. Acest lucru se întâmplă şi din cauza aplicării îngrăşămintelor fără a avea efectuate studiile agrochimice. Este posibil ca un sol să aibă destul azot, iar noi venim şi fertilizăm în continuare cu azot. Acest lucru duce şi la o poluare a apelor cu nitraţi, fenomen întâlnit în Olt. Ştim că avem foarte multe localităţi vulnerabile din acest punct de vedere, şi totul ni se trage de la poluarea cu nitriţi şi nitraţi din agricultură”,
a spus Rotea.

Realizarea sistemului de monitorizare sol-teren este un proces complex şi esenţial pentru cunoaşterea stării actuale a solului şi detectarea din timp a posibilelor sale modificări negative, furnizând o serie de detalii legate de proprietăţile solului.