Tot mai mulţi olteni se plâng medicilor că sunt înţepaţi de căpuşe. DSP Olt, avertizează

DSP Olt a avertizat că un număr tot mai mare de oameni sunt înţepaţi de căpuşe. Specialiştii DSP Olt au făcut o serie de recomandări pentru ca oltenii să ştie exact cum să acţioneze dacă sunt înţepaţi.

Tot mai mulţi olteni se plâng medicilor că au fost înţepaţi de căpuşe. Astfel, DSP Olt a transmis informaţii utile pentru crescătorii de animale şi populaţie privind rolul pe care căpuşele îl au ca paraziţi şi, în principal, ca vectori în transmiterea unor boli grave.


Căpuşele sunt insecte parazite ce populează suprafaţa corpului. Majoritatea se găsesc pe tegumentele mamiferelor, sau în blana lor şi pe pielea păsărilor. O parte din căpuşe reprezintă vectorul principal de transmitere al bolii Lyme sau al unui tip particular de meningoencefalită.Părinţii care îşi duc copiii în parcuri sau la picnicuri în păduri trebuie să fie atenţi dacă micuţii prezintă febră, amorţeală, eczeme, durere şi umflarea articulaţiilor, palpitaţii, greaţă sau vărsături.


Căpuşele trebuie îndepărtate de pe suprafaţa corpului de îndată ce sunt descoperite, pentru că numai aşa se reduce riscul apariţiei unor reacţii inflamatorii tegumentare.


Specialiştii DSP Olt recomandă aplicarea spray-urilor speciale împotriva insectelor, însă acestea trebuie utilizate cu grijă în cazul copiilor. Părinţii nu trebuie să pulverizeze spray pe mâinile copiilor, pentru că aceştia introduc mâna în gură şi există riscul intoxicării cu diferite substanţe. Totodată, tegumentele trebuie să fie acoperite, să poarte mănuşi de menaj, iar habitatul să fie curăţat permanent.