Toţi oltenii afectaţi de pesta porcină africană îşi vor primi banii astăzi. Peste trei miliarde de lei le vor intra în conturi

În urma uciderii preventive a porcilor din comuna Rusăneşti, după izbucnirea focarelor de pestă porcină africană, specialiştii DSVSA Olt au întocmit 125 de dosare pentru despăgubiri. Dacă la începutul lunii au fost plătite despăgubirile pentru 23 de exploataţii, astăzi va fi achitată suma de 334.302 lei, aferentă celor o sută de gospodării unde au fost ucişi porcii.

Cinci focare de pestă porcină africană au fost înregistrate în gospodăriile oltenilor din localitățile Rusănești și Cilieni și două cazuri la porcii mistreți din fondul de vânătoare 43 Frunzaru, de pe raza comunei Dăneasa, sat Pestra.
Potrivit datelor furnizate de DSVSA Olt, la acest moment, la nivelul judeţului nu mai sunt suspiciuni de boală.

În urma uciderii preventive a porcinelor din zonele afectate de pesta porcină africană, cei de la DSVSA Olt au întocmit 125 de dosare de evaluare aferente despăgubirii proprietarilor de porci afectați.

Pe 7 decembrie, au fost plătite primele despăgubiri pentru 23 de exploatații, cu o valoare de 28.370 de lei. Vineri, 21 decembrie, va fi achitată suma de 334.302 lei, aferentă celor o sută de exploatații unde s-a aplicat măsura uciderii preventive pentru preîntâmpinarea răspândirii virusului pestei porcine africane.

Medicii din cadrul DSVSA Olt au finalizat, săptămâna aceasta, recensământul tuturor exploatațiilor din localitățile aflate în zona afectată de pesta porcină africană la mistreți, fiind verificate aproximativ 12.000 de gospodării. În urma examinării clinice a porcilor existenți în exploatații, nu au fost identificate semne clinice de boală.

DSVSA Olt face apel la olteni să anunţe medicii veterinari din localitate atunci când constată semene de boală.

„DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. DSVSA Olt reia apelul către cetățeni să notifice orice modificare a stării de sănătate la porcii crescuți în gospodării sau mortalitate, atât medicului veterinar de libera paractică împuternicit, cât și DSVSA Olt în vederea aplicării în termen imediat a măsurilor de supraveghere, monitorizare și control de către autoritatea competentă teritorială. Menționăm că toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii  animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.