Eveniment

2020-10-15, 15:27:08

Trei dosare penale ce vizează mită pentru obţinerea permisului de conducere, în Olt, trimise în judecată

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au finalizat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a mai multor inculpați, în trei cauze penale distincte, în care cercetările au fost efectuate cu sprijinul lucrătorilor de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Olt. Două dintre cauzele penale privesc infracțiuni de corupție în legătură cu facilitarea promovării examenului de obținere a permisului de conducere, iar cea de-a treia face referire la o infracțiune de dare de mită.

Potrivit unui comunicat remis de DGA, nouă inculpați au fost trimiși în judecată pentru un număr total de 12 infracțiuni, respectiv 3 infracțiuni de cumpărare de influență, o infracțiune de cumpărare de influență în formă continuată (3 acte materiale) și o infracțiune de complicitate la cumpărare de influență în formă continuată (2 acte materiale), o infracțiune de trafic de influență, două infracțiuni de complicitate la trafic de influență, două infracțiuni de trafic de influență în formă continuată (în total 8 acte materiale) și două infracțiuni de complicitate la cumpărare de influență.

În același dosar penal, cu alți doi inculpați au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă și cumpărare de influenţă.

Potrivit ofiţerilor de poliţie judiciară, trei dintre inculpați, în perioada aprilie 2018 – iulie 2018, prin mijlocirea altor trei inculpați, au pretins și primit de la ceilalți 5 inculpați sume de bani cuprinse între 100 și 600 euro pentru a interveni pe lângă funcționari publici din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Olt, Registrului Auto Român – Reprezentanța Olt, Direcției Generale Economice (Impozite și Taxe) din cadrul Primăriei Slatina, în scopul facilitării promovării examenului de obținere a permisului auto – proba practică, precum și îndeplinirii formalităților necesare înmatriculării unor autovehicule și urgentarea înmatriculării.

La momentul activităților de cercetare penală, față de 10 inculpați, procurorul a luat măsura preventivă a controlului judiciar pe termen de 60 zile, măsură prelungită cu aceeași perioadă.

În alt dosar, patru inculpați au fost trimiși în judecată pentru că au pretins și primit bani, sub pretextul că pot interveni pentru promovarea examenului de obținere a permisului de conducere.

Unul dintre inculpați, în perioada aprilie 2018 – iulie 2018, prin mijlocirea altor doi inculpați, a pretins și primit de la cel de-al patrulea inculpat, suma de 600 euro pentru a interveni pe lângă funcționari publici din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Olt, în scopul facilitării promovării examenului de obținere a permisului auto.

La momentul activităților de cercetare penală, față de cei 4 inculpați a fost luată măsura preventivă a controlului judiciar.

În judecată a fost trimis şi un alt inculpat, într-un alt dosar pentru dare de mită, ca urmare a denunțului a doi polițiști.

Potrivit anchetatorilor, doi poliţişti de la Scorncieşti au denunţat faltul că, în seara zilei de 14 mai 2020, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe linie rutieră, l-au depistat conducând pe drum public pe inculpat. Ca urmare a verificărilor, s-a constatat că acesta conducea sub influența băuturilor alcoolice, având o îmbibaţie alcoolică de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acesta, pentru a nu i se întocmi dosar penal și pentru a nu i se reține permisul de conducere, a promis polițiștilor, în mod repetat, o sumă de bani nespecificată, fiind refuzat de fiecare dată.

„Ofițerii de poliție judiciară ai D.G.A. – S.J.A. Olt, în baza ordonanței de delegare au efectuat activități investigative și de cercetare penală care au probat situația de fapt descrisă anterior. La data de 03.09.2020, față de inculpat a fost luată măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile”, se arată în comunicatul DGA.
 

Comentarii

Redacţia

2020-10-15 15:27:08

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...