Trei fermieri din Vădăstriţa au cerut subvenţia la usturoi. Legumicultorii olteni nu găsesc sămânţă certificată

Trei fermieri din Vădăstriţa au cerut subvenţia la usturoi, după ce şi-au depus documentele la Direcţie Judeţeană pentru Agricultură (DAJ) Olt. Şi alţi agricultori doresc să acceseze schema de ajutor de minimis pentru usturoi, însă întâmpină dificultăţi atunci când doresc să-şi procure sămânţa certificată.

Directorul DAJ Olt, Ion Anuţa, a precizat că şi alţi fermierii olteni ar dori să acceseze acest Ajutor de minimis, însă nu găsesc sămânţă certificată de usturoi.

„Avem trei fermieri care s-au înscris, toţi sunt din Vădăstriţa. Au îndeplinit condiţiile şi au cerut subvenţia. Fermierii din judeţ se mai pot înscrie până pe 15 mai. Posibil să mai vină şi alţii. Au probleme din cauza sămânţei. Dacă vor găsi sămânţă, mai vin să se înscrie. Nici cei de la Sârbii Măgura nu au renunţat, dar sunt în căutare de sămânţă, care trebuie să fie certificată. Nimeni nu îşi permite să pună în pământ sămânţă care nu are calităţi, pe piaţă nu există usturoi de sămânţă, ci doar usturoi de consum”,
a spus directorul adjunct, Ion Anuţa.

Schema de „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi”se desfășoară pe o perioadă de trei ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 euro la hectarul cultivat cu usturoi și se calculează proporțional cu suprafața de pe care s-a obținut o cantitate minimă de 3000 kg/ha. Bugetul pentru anul 2019 este de 2.000.000 euro (9.300.000 lei) și se aprobă anual.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulativ: să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 metri pătraţi, să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere şi să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative.

Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie - 29 noiembrie, inclusiv, a anului de cerere. Documentele justificative, adică bonul fiscal, factura, fila, filele din carnetul de comercializare, care atestă comercializarea producției de usturoi valorificate în anul 2019, se depun la DAJ Olt până la data de 29 noiembrie, inclusiv.