Trei sferturi din bătrânii îngrijiţi în căminele aflate în subordinea DGASPC Olt nu plătesc contribuţia lunară de întreţinere. Cei care au venituri achită 880 de lei lunar

Trei sferturi din bătrânii aflaţi în căminele de la Fălcoiu şi Slatina nu au venituri şi nici aparţinători. Prin urmare, cheltuielile legate de îngrijirea şi asistenţa medicală a acestora sunt suportate din bugetul judeţean. Cei care au pensie achită, în funcţie de gradul de dependenţă, între 857 şi 880 de lei.

Pentru persoanele vârstnice, DGASPC Olt acordă îngrijire şi asistenţă în căminele de la Fălcoiu şi Slatina. Bătrânii cazaţi aici primesc servicii de îngrijire şi asistenţă, de consiliere psihologică, de socializare, supraveghere şi îngrijri medicale, masă caldă, activităţi culturale, terapii de recuperare fizică, terapii ocupaţionale, dar şi menaj.

Directorul DGASPC Olt, Rădiţa Piroşca, a precizat, în cadrul unei şedinţe desfăşurate la Prefectura Olt, că tariful pentru o persoană cazată aici diferă în funcţie de gradul de dependenţă pe care îl are vârstnicul. Dacă o persoană este total dependentă, tariful perceput este de 880 de lei pe lună.   

„Pentru persoanele care se află în rezidenţă la căminele pentru vârstnici, contribuţia este 60 la sută din veniturile totale ale pensiei beneficiarilor, după cum urmează: pentru gradul I, persoane total dependente, 880 lei, gradul II, persoane semidependente, 860 lei, şi gradul III, persoane care nu sunt dependente, 857 lei. Diferenţa până la această valoare este plătită de către aparţinători în mod egal dacă sunt fraţi sau sunt situaţii în care se discută responsabilitatea. În baza declaraţiei notariale, un apropiat îşi asumă această contribuţie. Persoanele care vin în centrele noastre au de la 80 de ani în sus. Asta înseamnă că familia a sprijinit cât a putut şi a găsit ca ultimă soluţie îngrijirea într-un centru. Le asigurăm orice serviciu medical au nevoie, ochelari, proceduri stomatologice, medicamente, pampersi”,
a declarat Rădiţa Piroşca.

Cei care nu au venituri şi nici aparţinători beneficiază gratuit de toate aceste servicii. În plus, persoanele cu handicap primesc rezidenţă gratuită, chiar dacă realizează venituri.

„Persoanele care nu au venituri au prioritate în centrele noastre. Acea contribuţie nu este obligatorie. Contribuţia există pentru cei care au venituri. Nu se ia mai mult din 60% din pensie, iar dacă nu se atinge pragul, atunci membrii familiei vin cu o cotă parte. Cei care nu au pensie au proiritate, pentru că acea persoană chiar este una cu risc. Trei sferturi din persoanele găzduite în caminele de bătrâni nu au niciun fel de venit şi nu plătesc contribuţia. În căminele de îngrijire şi asistenţă a persoanelor cu dizabilităţi, chiar dacă au venituri, persoanele care au o boală psihică (demenţă, alzheimer) nu plătesc niciun fel de contribuţie”, a mai spus directorul DGASPC Olt, Rădiţa Piroşca.

Pentru că mulţi bătrâni din judeţ se află pe liste de aşteptare pentru a prinde un loc în cămine, se va construi un centru nou la Fălcoiu. Căminul va avea 50 de locuri şi va dispune de spaţii de cazare, de recuperare, dar şi pentru socializare şi consiliere. Potrivit spuselor directorului DGASPC Olt au fost stabiliţi indicatorii tehnico-economici pentru realizarea acestei investiţii, realizate cu bani de la Consiliul Judeţean Olt.