Comunitate

2017-12-06, 16:24:15

FOTO. Trufandale, în Piaţa Zahana. Oltenii vor avea verdeţuri la discreţie pentru masa de Crăciun

Alături de preparatele tradiţionale din carne de porc, oltenii vor avea pe masa de Crăciun şi o varietate de verdeţuri autohtone. Legumicultorii olteni au în solariile lor salată, ceapă, ridichi, usturoi, spanac, dar şi mărar sau leuştean. Fermierii olteni spun că vor ieşi cu verdeţuri în pieţe pe tot parcursul acestei luni.

Câţiva legumicultori din jurul Slatinei vin zi de zi în Piaţa Zahana din Slatina cu verdeţuri şi rădăcinoase. Pentru că mulţi olteni postesc, verdeţurile sunt la mare căutare în această perioadă. Astfel, mesele din cea mai mare piaţă din Slatina sunt încărcate cu salată verde, ceapă verde, usturoi verde, spanac, mărar sau pătrunjel. Fiecare legătură cu trufandale pleacă de la un leu. Ele vor fi la mare căutare şi pentru masa de Crăciun.

Georgica Necşoi vinde astfel de verdeţuri în Piaţa Zahana. Familia Necşoi deţine, de patru ani, un solar la Milcov Deal, iar an de an cultivă, în această perioadă, verdeţuri. Femeia a declarat că va avea salată în solar chiar şi de Crăciun.

„Avem un solar de 50 de metri pătraţi la Milcov Deal. Vrem să accesăm fonduri europene şi să ne extindem. Avem foarte multe verdeţuri în solar, în această perioadă: salată, ridichi, ceapă, usturoi, leuştean şi mărar. Vara punem roşii, iar în sezonul rece doar verdeţuri. Prima recoltă de salată o vom termina la Crăciun, însă vom pune în continuare. Răsaduri avem şi acum în solar, sunt aproape de o palmă”, a spus femeia.

În afara acestor verdeţuri, Ramona Băluţă de la Osica mai are pe masa sa şi  spanac. Femeia spune că spanacul nu este pus în solar, ci afară, acesta fiind rezistent la temperaturile scăzute. Pentru un kilogram de spanac, oltenii trebuie să scoată din buzunar 5 lei.

„Am în solar salată, ceapă verde şi ridichi. Spanacul l-am cultivat afară, pentru că el este rezistent la temperaturile scăzute. Până la Paşte vom avea continuu verdeţuri, cu asta ne ocupăm”, a spus Ramona Băluţă.

Stelu Năstase, de la Rusăneşti, a adus în piaţa de la Slatina ultima recoltă de roşii, un kilogram fiind oferit spre vânzare cu 6 lei.

„Aceasta este cam ultima noastră recoltă de roşii, pământul a îngheţat. Am produs cantităţi mari de roşii în acest an, multe chiar ni s-au stricat, pentru că nu am avut unde să le dăm”, a spus Năstase.

Comentarii

Redacţia

2017-12-06 16:24:15

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...