Social

2020-03-20, 13:09:28

Un elev din 100, cu vârsta sub 13 ani, a experimentat consumul de substanţe psihoactive. O campanie de prevenire va fi demarată la nivel judeţului Olt

Agenţia Naţională Antidrog lansează campania naţională de prevenire a consumului de noi substanţe psihoactive „ Fii liber!” . Campania va fi implementată, la nivel local, de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Olt, în calitatea sa de coordonator local al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, în perioada martie - decembrie 2020.

Principalele obiective ale campaniei naţionale media de prevenire a consumului de noi substanţe psihoactive (NSP) sunt creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare cu privire la efectele medico-psiho-sociale ale consumului de substanţe noi psihoactive, precum şi dezvoltarea unor atitudini şi practici de viaţă sănătoasă la nivelul populaţiei generale cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani, cu accent pe populaţia şcolară şi la risc de consum de droguri, respectiv 15-34 de ani.

Prin derularea acestei campanii, Agenţia Naţională Antidrog işi propune informarea, educarea şi conştientizarea elevilor şi studenţilor în legătură cu efectele şi riscurile consumului de substanţe noi psihoactive, în vederea neînceperii şi/sau evitării trecerii de la consumul ocazional sau recreaţional, la consumul regulat la nivelul populaţiei generale. 

„Fii Liber!” este o campanie care îşi propune, la nivel naţional, crearea unei reţele de suport comunitar, formate din cadre didactice, voluntari ANA, părinţi şi specialişti din cadrul instituţiilor publice sau organizaţiilor neguvernamentale partenere.

Beneficiarii estimaţi ai campaniei sunt 47.000 de elevi şi studenţi, 2500 de profesori, 20.000 de părinţi, 2.500 de reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ONG-urilor partenere, 2.000.000 de  persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 34 ani din România (10% din populaţia generală a României), fiind realizate aproximativ 200 de activităţi de informare privind riscurile şi efectele consumului de NSP şi promovate modalităţile sănătoase de petrecere a timpului liber în zone recreaţionale.

De asemenea, sunt estimaţi ca beneficiari indirecţi 50.000 de elevi şi studenţi, 25.000 de aparţinători legali şi 500.000 de membrii ai comunităţilor locale.

Conform rezultatelor Studiului în Populaţia Generală - GPS 2016, realizat de specialiştii ANA, noile substanţe psihoactive se află, după canabis, pe poziţia a doua în „topul” celor mai consumate droguri în România, cu un procent de 2,5% din populaţia generală cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64, ce a experimentat consumul, observandu-se o prevalenţă a consumului în rândul respondenţilor care au studii universitare şi postuniversitare. Este experimentat cu precădere de populaţia tânără, aproape toţi consumatorii (91%) debutând în intervalul de vârstă de 15-24 ani.

Noile substanţe psihoactive se situează pe locul trei (după inhalante şi canabis) în categoria drogurilor declarate la debutul precoce în consum, 1,3% dintre elevi menţionând că au experimentat consumul de astfel de substanţe la vârsta de 13 ani sau mai devreme. 


Comentarii

Redacţia

2020-03-20 13:09:28

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...