Comunitate

2020-03-11, 18:55:24

Un focar de pestă porcină, la Şopârliţa

Medicii veterinari au confirmat, săptămâna trecută, un focar de pestă porcină, la Şopârliţa. Gospodăria respectivă a fost pusă sub supraveghere, iar doi porci vii au fost eliminaţi, cadavrele fiind ecarisate.

De la începutul anului pe teritoriul judeţului Olt sunt confirmate 14 focare de pestă porcină africană la porcii din gospodăriile populaţiei, în şapte localităţi (Corabia - două focare, Gîrcov - un focar, Cîrlogani - două focare, Vişina - cinci focare, Baldovineşti - un focar, Grojdibodu - două focare şi Şopîrliţa - un focar).

Tot în acest an au fost stinse următoarele focare: 1 focar Perieţi; 2 focare Poboru; 1 focar Mărunţei; 1 focar la exploataţia comercială de porci din localitatea Ipoteşti; 1 focar Curtişoara.

Localități şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de protecție: UAT Şopîrliţa (Şopîrliţa), UAT Pîrşcoveni (Pîrşcoveni), FV 22 Pîrşcoveni.

Localitățile şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere: UAT Pîrşcoveni (Butoi, Olari), UAT Barza (Braneţ), UAT Voineasa (Voineasa, Blaj, Rusăneștii de Sus, Mărgăriteşti), UAT Dobrun (Dobrun, Chilii, Roşienii Mari, Roşienii Mici, Ulmet), UAT Cezieni (Cezieni, Bondrea, Corlăţeşti), UAT Osica de Jos (Osica de Jos, Bobu), UAT Osica de Sus (Osica de Sus, Vlăduleni, Peretu, Ostrov, Greci, Tomeni), UAT Fălcoiu (Fălcoiu, Cioroiu, Cioroiaşu), UAT Brâncoveni (Brâncoveni, Văleni, Ociogi, Margheni), UAT Piatra Olt (Piatra Olt, Piatra), FV 24 Milcov, FV 21 Voineasa, FV 36 Dobrun, FV 35 Bercica.

„De asemenea, ca urmare a suprapuneii focarelor în zona de sud a judeţului Olt, se menţin restricţiile în localităţile Vlădila, Rotunda, Bucinişu, Studina, Grădinile, Brastavăţu, Obîrşia, Vişina Nouă, Vădastra, Vişina, Urzica, Vădăstriţa, Ştefan cel Mare, Ianca, Grojdibodu, Gura Padinii, Orlea, Corabia, Gîrcov, Izbiceni, Giuvărăşti, Tia Mare”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.
 
DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.
  
Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (PPA).

De asemenea, se menţin restricţiile în ceea ce priveşte organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora - interdicţie de funcţionare a târgurilor de animale vii.

Măsuri care trebuie respectate de crescătorii de porci:
-    asigurarea și utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecție (salopetă, cizme) ce va fi folosit doar pentru accesul în adăpostul porcinelor; de asemenea, înainte de a intra în adăpostul porcinelor mâinile se vor spăla utilizând din abundență săpun și apă caldă;
-    este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele și încălțămintea de stradă;
-    este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine;
-    este strict interzisă vizitarea exploatației și în special a adăpostului de porcine, de către vizitatori care dețin porci în exploatațiile proprii sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;
-    periodic, se va efectua dezinfecția aleilor și a adăposturilor;
-    se vor asigura condiții corespunzătoare de adăpostire și hrănire a animalelor;
-    porcinele vor fi ținute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate;
-    este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale;
-    anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Olt (telefon 0372753838) precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.
-    în cazul persoanelor care exploatează suprafețe agricole se vor dispune măsuri pentru dezinfecția mijloacelor agricole la ieșirea din tarlale;
-    este interzisă aducerea de furaje sau diverse materii vegetale din zone contaminate, în scopul hrănirii animalelor;
-    toți proprietarii au obligaţia respectării legislației în vigoare în ceea ce privește identificarea animalelor și circulația acestora, în caz contrar putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariei bolii.
 

Comentarii

Redacţia

2020-03-11 18:55:24

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...