Un legumicultor oltean poate primi 8.000 de euro subvenţie într-un an. Cât şi ce trebuie să cultive în solarii ca să ajungă la această sumă

Începând de anul viitor, legumicultorii olteni pot obţine un ajutor de minimis de maximum 8.000 de euro pe an. Pentru acest lucru, fermierii trebuie să aibă patru culturi pe an. Cei cu ferme mici pot cultiva în solarii trei soiuri de legume, puse în două cicluri.

Preşedintele Asociaţiei Tinerilor Fermieri Olt, Florin Ciobanu, a explicat cum pot fermierii să ajungă la această sumă obţinută de la stat, singura condiţie fiind să respecte cerinţele pentru fiecare minimis în parte.

„Noul Ajutor de minimis, îi permite fermierului să aleagă două din cele trei culturi: castraveţi, ardei gras sau vinete. Totodată, nu îi interzice să acceseze Programul Tomata şi cel pentru susţinerea cultivatorilor de usturoi. Începând de anul viitor, un fermier poate să obţină de la stat 8.000 de euro, dacă accesează minimisul pentru usturoi, pune vinete, castraveţi sau ardei gras, două culturi din cele trei enumerate, şi tomate. Anul viitor, fermierii pot obţine 5.000 de euro cu  2.000 de metri pătraţi de solar. Pentru acest lucru trebuie să cultive în primăvară, în ciclul I, 1.000 de metri pătraţi cu ardei, de exemplu, şi 1.000 de metri pătraţi cu castraveţi. Astfel, primeşte 2.000 de euro. În ciclul al doilea, cultivă tomate şi primeşte 3.000 de euro. Astfel, ajunge la 5.000 de euro pe an”, a spus Florin Ciobanu pentru Gazeta Noua. 

Specialiştii Direcţiei Agricole Judeţene Olt vor verifica ce ajutoare de minimis au accesat în 2018-2019. Subvenţiile primite de fermieri în ultimii trei ani nu trebuie să depăşească 20.000 de euro.