Un nou focar de pestă porcină, confirmat la Cilieni. Autorităţile nu exclud uciderea tuturor porcilor din comună

Ziua şi focarul, cam aşa se prezintă situaţia la Cilieni, unde a fost confirmat cel de-al treilea focar de pestă porcină africană. Un porc a murit din cauza virusului, iar alţi trei au fost omorâţi în scop prevenit. Autorităţile nu exclud să decidă uciderea tuturor porcilor din localitate.

Directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea, a precizat că noul caz a apărut la vecinului celui unde a fost confirmat primul focar. 

„Duminică, m-a sunat medicul veterinar din Cilieni care mi-a spus că bănuieşte că un porc ar fi murit din cauza pestei porcine. Au fost recoltate probe de organe, care au fost aduse în Laboratorul nostru, luni dimineaţă. Au fost lucrate şi a fost confirmată prezenţa virusului. Cel căruia i-a apărut boala luase porcul de la socrul lui. Am mers şi la socru, care mai avea doi purcei. Au fost recoltate probe de sânge, purceii erau în viaţă. Şi această probă a ieşit pozitivă la pesta porcină. Probele au fost trimise la Institutul Naţional, de unde au venit buletinele de confirmare din cele două exploataţii. Au fost recoltate probe de sânge şi de la vecinii primul focar. Aseară, am avut confirmare pozitivă pentru al treilea focar. Colegii sunt la Cilieni, au demarat acţiunea de ucidere preventivă, în prealabil cu evaluarea pentru că oamenii vor fi despăgubiţi. Precizez că avem posibilitatea legală să facem ucidere preventivă în scop de diagnostic”,
a spus Bolborea.

Cei de la DSVSA Olt spun că virusul a fost adus de muncitorii sezonieri veniţi din Teleormna pentru a lucra în solariile legumicultorilor din Cilieni.

„A fost efectuată ancheta epidemiologică care nu este încă încheiată. A rezultat că purtătorii virusului sunt muncitorii din Teleorman care veneau să lucreze sezonier în solariile deţinute de către cei doi, unul e ginere, altul socru. Din primele date reiese că aceasta este o primă cauză de contaminare”,
a spus Bolborea.

Autorităţile se aşteaptă la ce este mai rău şi iau în calcul chiar varianta uciderii tuturor porcilor de pe raza localităţii.

„Au trecut trei zile şi avem trei focare. Putem spune că este ziua şi focarul. Am avut discuţii şi cu primarul, au fost amplasate dezinfectoare rutiere către ieşirile dinspre Tia Mare, Vişina şi Rusăneşti, cele trei ieşiri principale. Au fost dotaţi cu substanţe dezinfectante, au fost amplasate pancarte prin care sunt informaţi că  este zonă contaminată. A fost restricţionată circulaţia. Campania de verificare durează şapte zile, dar sperăm ca până la sfârşitul săptămânii să încheiem verificare şi examinare clinică. Sperăm să nu mai apară alt caz. În toate judeţele vecine evoluează pesta porcină. Situaţia este dramatică în Teleorman şi Dolj. În Teleorman sunt peste şapte localităţi din câte am discutat cu ei. Cu toate eforturile depuse, a apărut şi la noi din cauza circulaţiei necontrolate a celor care nu înţeleg situaţia. Precizez că dacă evoluţia este ziua şi focarul, trebuie să ne aşteptăm la ce este mai rău. Vom decide dacă omorâm sau nu toţi porcii din localitate după ce analizăm atent situaţia”, a conchis Bolborea.

Potrivit datelor furnizate de DSVSA Olt, pe raza localităţii Cilieni sunt 480 de porci.