Unitatea de tromboliză de la Slatina, funcţională din 15 iunie. Au fost primite fonduri pentru tratarea primilor olteni cu accidente vasculare

Unitatea de tromboliză de la Slatina este aproape gata, fiind primite deja fonduri pentru achiziţionarea tratamentelor. Oltenii care suferă un accident vascular vor putea face tromboliză la Spitalul Slatina, de la mijlocul lunii următoare. Medicii neurologi de la unitatea medicală slătineană şi cei de la UPU urmează să meargă la un curs de pregătire, la Craiova.

Senatorul Renică Diaconescu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate Publică, a precizat că au fost alocate deja fonduri pentru tratarea primilor 15 pacienţi în Unitatea de tromboliză ce va funcţiona în cadrul Secţiei de Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.

„Unitatea de tromboliză de la Slatina este gata. Am primit banii prin Program şi urmează să încheiem protocoalele cu Salvarea, cu UPU, cu Radiologia. După finalizarea protocoalelor, anunţăm deschiderea Programului. Eu sper ca la 15 iunie Unitatea de tromboliză de la Slatina să fie deschisă. Avem tot ce ne trebuie. Ne-au fost alocaţi bani pentru 15 pacienţi, până la rectificarea bugetară. 500 de milioane de lei pentru 15 pacienţi, pentru că tratamentul este foarte scump. Am primit sprijin important din partea CJ Olt şi a managerului Spitalului Slatina, cărora le mulţumesc”, a spus medicul Renică Diaconescu.

Acesta spune că atât medicii de  la UPU Slatina, cât şi cei de la Neurologie vor merge la un curs de pregătire la Craiova, pentru ca semnele unui accident vascular să fie recunoscute uşor, fiind astfel iniţiat rapid tratamentul.

„Medicii neurologi şi cei de la UPU Slatina urmează să meargă la pregătire la Craiova, pentru că este un curs de trei zile în iunie. Să ştie exact cum să acţioneze. Avem şi un protocol cu radiologii, pentru că sunt semne care arată instalarea accidentului vascular, trebuie să fie cunoscute aceste semne”,
a adăugat medicul slătinean.

Tromboliza este o perfuzie ce le este administrată pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic. Practic, substanţa dizolvă cheagul format pe vasul de sânge, iar pacientul nu mai rămâne cu sechele. Substanţa trebuie să fie administrată în primele patru ore de la producerea accidentului vascular.