UPU Pediatrie, înfiinţată la nivelul Spitalului Slatina. Noi pediatri sunt angajaţi, iar părinţii nu vor mai fi nevoiţi să aştepte cu copiii

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina au demarat procedura de înfiinţare a Unităţii de Primiri Urgenţe Pediatrie, fiind scoase la concurs două posturi de medic pediatru. Va fi efectuat un studiu de fezabilitate privind spaţiul care va găzdui noul compartiment, unde vor ajunge toţi copiii ce au nevoie urgent de îngrijri medicale de specialitate. UPU Pediatrie va funcţiona la parterul Blocului Materno-Infantil, acolo unde există deja Camera de gardă. Totul trebuie să fie gata până la începutul anului viitor, când vor fi solicitate avizele de la Ministerul Sănătăţii.

Managerul Spitalului Slatina, Cătălin Rotea, a precizat că este nevoie de un astfel de serviciu, mai ales că adresabilitatea a crescut constant în ultimii ani.

„Este nevoie de UPU Pediatrie, ţinând cont de adresabilitatea de pe secţie. Numărul prezentărilor a crescut foarte mult. De asemenea, din cauza inconvenientului de natură arhitecturală a spaţiului, pentru că secţia funcţionează la etajele şapte şi opt, iar biroul de internări la parter, într-o zi aglomerată de gardă cu peste 70 de prezentări, un medic nu poate să facă faţă, să mergă în timp util şi la internări şi pe secţie, nu poate supraveghea copiii”, a spus Rotea.

Reprezentanţii unităţii medicale au scos deja la concurs două posturi de medic pediatru, urmând a fi întocmit şi un studiu de fezabilitate pentru spaţiul ce va găzdui UPU Pediatrie.

„Am scos la concurs două posturi de medic specialist pediatru şi o să mai creăm în organigramă încă două posturi. Am demarat studiul de fezabilitate pentru recompartimentarea spaţiului de la Biroul de internări ca să fie adecvat pentru UPU Pediatrie. Totodată, am primit de la medicul Ecaterina Buzău, şeful UPU Slatina, necesarul de echipamente. Le putem cumpăra anul acesta, nu este o investiţie foarte mare, maximum 100.000 lei. După ce avem studiul de fezabilitatea, o să facem o mică lucrare de reparaţii de recompartimentare, urmând să cerem aviz la DSP şi la Ministerul Sănătăţii pentru înfiinţarea UPU Pediatrie în ianuarie-februarie”, a adăugat Rotea.

Într-o gardă sunt văzuţi 60-70 de copii


Pediatrii slătineni spun că, într-o gardă, un medic ajunge să vadă 60-70 de copii, iar adresabilitatea creşte în perioadele de vârf, când micuţii sunt afectaţi de viroză sau gripă.

Şefa Secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Slatina, medicul Daniela Safta, a precizat că a crescut complexitatea cazurilor, iar mulţi pacienţi au nevoie de supraveghere medicală ore în şir. Astfel, într-o gardă medicul se împarte cu greu între secţie, Camera de gardă şi UPU, acolo unde este chemat ori de câte ori sunt aduşi copii în stare gravă.
 
„După mulţi ani de aşteptări şi de solicitări, s-a început procedura de înfiinţare a UPU Pediatrie. Este absolut necesară înfiinţarea acestui serviciu, pentru că, în ultima perioadă, a crescut foarte mult adresabilitatea. Foarte mulţi copii sunt aduşi la Camera de gardă din serviciul de Pediatrie, avem zilnic 60-70 de pacienţi. Nu putem asigura un act medical de calitate din cauza suprasolicitării extreme atât fizice, cât şi psihice. Medicul este epuizat. În cursul gărzii este blocat la Internări, dar are cazuri grave şi pe secţie. În ultima perioadă avem cazuri atipice, care necesită asistenţa medicului de gardă perioadă lungă. Medicul trebuie să stea efectiv lângă copil, starea se poate schimba de la minut la minut. Pe de altă parte, stăm câte o oră în UPU ca să transferăm un caz grav. Medicul trebuie să supravegheze pacienţii de pe secţie, merge la Camera de gardă şi mai este chemat şi la UPU pentru cazurile foarte grave. Sunt trei sectoare diferite, nu avem fizic cum să facem faţă”, a spus medicul Daniela Safta.

Graţie proiectului derulat de CJ Olt, Spitalul Slatina are o secţie modernă de Pediatrie. Lucrările au fost finalizate la începutul anului trecut, iar copiii ce au nevoie de îngrijiri medicale beneficiază de condiţii hoteliere superioare. Spaţiile de la etajele şapte şi opt au fost regândite pentru nevoile micuţilor şi adus mobilier nou. Pediatrii slătineni au reuşit să creeze un Compartiment pentru internări de zi, dar şi un spaţiu de joacă pentru micuţi.