UPU Slatina preia şi pacienţi din judeţele învecinate. Buzău: „Este normal ca pacientul critic să fie trimis la Slatina, dar avem probleme cu nonurgenţele”

Peste 180 de pacienţi ajung în fiecare zi la UPU Slatina. Datorită dotărilor şi medicilor specialişti, Unitatea de Urgenţe din cadrul Spitalului Slatina a ajuns să preia şi cazuri din judeţele învecinate.

UPU Slatina este sufocată de pacienţi. Medicii slătineni au ajuns să vadă şi 180-200 de pacienţi în 24 de ore, resursele umane şi materiale fiind solicitate la maximum.

Mulţi ajung pe mâna urgentiştilor slătineni fiind transferaţi de unităţile medicale din Caracal, Corabia sau Balş.

Şefa UPU Slatina, medicul Ecaterina Buzău, a precizat că aceste spitale nu dispun de aparatura necesară pentru investigaţii complexe.

„Spitalul Corabia trimite pacienţi pentru că nu are nicio posibilitate de investigat şi îi dirijează fie către Caracal, fie către Slatina. Medicii de la Caracal trimit şi ei, pentru că acolo nu au linie de gardă pentru toate specialităţile şi transferă la Slatina cazurile grave, care îi depăşesc ca şi competenţă. Balşul trimite... Este normal ca pacientul critic să fie trimis, nu au unde să-l trimită. Spitalul Slatina primeşte toate cazurile grave din judeţ. Nu este rău, este pacientul critic, are nevoie de ajutor imediat. Problema nu este reprezentată de aceşti pacienţi critici care vin de la spitalele învecinate, pentru că nu au posibilităţi de investigat, nu au specialişti. De exemplu, nu au Chirurgie BMF, îi trimit la Slatina, nu au Ortopedie infantilă, îi trimit la Slatina, nu au cardiolog de gardă, îi trimit la Slatina”, a spus Buzău.

Din Vâlcea, transfer la Spitalul Slatina


La UPU Slatina ajung şi pacienţi de la Drăgăşani, pentru că la spitalul din Vâlcea nu există un Computer Tomograf care să funcţioneze permanent.

„La UPU Slatina trimite pacienţi şi Spitalul Drăgăşani, pentru că la Vâlcea nu este un CT funcţional 24 de ore din 24. Acum, în perioada sărbătorilor, nu au avut unde să-i investigheze sau nu au avut medic de specialitate. Cei de la Drăgăşani trimit destul de mulţi. Sunt pacienţi din nordul judeţului care se adresează spitalului din Drăgăşani şi sunt trimişi la Slatina, pentru că nu au specialităţi. Medicii de la Drăgăşani sună la Slatina şi cer aprobare ca să-i transfere cu ambulanţa la noi. Încă o dată spun, probleme nu pune pacientul critic, noi suntem spital de rang superior şi trebuie să vină aici. Probleme sunt cu aceşti pacienţi nonurgenţe, care aglomerează UPU, ariile de lucru, care ar putea să se adreseze unui centru de permanenţă, medicului de familie, policlinicii”,
a adăugat medicul slătinean.

Autorităţile centrale au demarat o amplă campanie de conştientizare a populaţiei privind aplarea numărului 112 doar dacă există o urgenţă reală. Sub sloganul „Urgenţa este pentru Urgenţă” se încearcă educarea populaţie în sensul de a apela serviciile de urgenţă doar dacă este strict nevoie.

Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, un pacient trebuie să ajungă imediat la spital dacă: este inconştient, are probleme respiratorii severe, leşină, are hemoragie gravă, febră, intoxicaţii, arsuri termice, electrice sau chimice, dacă a suferit un accident rutier sau la metrou.

Totodată, trebuie să meargă la UPU dacă persoana a căzut în locuri publice, dacă a fost implicată în explozii, incendii, cutremure, fenomene meteo periculoase, dacă a fost atacată de animale, muşcată sau înţepată de insecte, în cazul unor agresiuni sau consum de droguri.