Urmărire penală extinsă în dosarul Millenium Topographica. Darius Vâlcov, inculpat sub control judiciar

Fostul ministrul al Finanţelor şi totodată fost senator şi fost primar al Slatinei, Darius Vâlcov, a fost inculpat, marţi, într-un dosar instrumentat de procurorii Parchetului Olt, sub acuzaţia instigare la dare şi luare de mită, el fiind plasat şi sub control judiciar pe 60 de zile, cu interdicţia de a părăsi teritoriul României.

Potrivit unui comunicat remis de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Darius Vâlcov a fost inculpat, marţi, anchetatorii reţinând că acesta a iniţiat constituirea unui număr de trei societăţi care acţionau ca un tot unitar, respectiv SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL şi SCA Ciobanu şi Asociaţii.

Anchetatorii spun că fostul ministru al Finanţelor Publice a decis să coopteze, în cadrul uneia dintre acestea, un funcţionar de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliare (OCPI) Olt care să verifice în prealabil documentaţia întocmită de către angajaţii SC Millenium Topographica SRL - având ca activitate cadastru -  astfel încât să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI. Vâlcov ar fi fost nemulţumit de faptul că angajaţii societăţii nu răspundeau exigenţelor profesionale, având repercusiuni pe plan financiar.

Procurorii au decis extinderea urmăriri penale şi faţă de fostul consilier local din partea PNL Slatina, Mircea Dogaru, care era jurist la firma Millenium Topographica.  Atât el, cât şi Vâlcov sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de instigare la dare şi luare de mită.

„În acest scop, inculpatul a exercitat activităţi de determinare mediată, în urma cărora alte două persoane, angajate ale societăţii controlate de acesta, i-au dat funcţionarului din cadrul OCPI, suma de 1.000 lei lunar, în perioada ianuarie 2012-martie 2015, bani necuveniţi, care nu erau evidenţiaţi în actele contabile, întrucât funcţionarul OCPI nu era angajat al societăţii comerciale, iar în cadrul atribuţiunilor sale de serviciu aviza şi documentaţia întocmită de către angajaţii SC Millenium Topographica SRL Slatina”, se arată în comunicat remis de Parchetul Olt.
   

Procurorii i-au îngrădit, lui Vâlcov, dreptul de a se deplasa pe o rază teritorială mai mare decât teritoriul României, „reţinând motive ce ţin de modalitatea faptică de desfăşurare a activităţii infracţionale şi pentru a preîntâmpina activităţi cu implicaţii în domeniul infracţional al corupţiei, raportat şi la atitudinea procesuală a inculpatului”.

„De asemenea, i-a fost impusă obligaţia de a nu comunica cu ceilalţi inculpaţi şi martori din dosar”, mai spus procurorii.

La începutul lunii mai, un angajat al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, fiindu-i interzis să-şi exercite funcţia publică, el fiind acuzat că, trei ani, a primit lunar o mită de o mie de lei, din partea administratorului SC Millenium Topographica SRL Slatina.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt spun că, în perioada ianuarie 2012 - martie 2015, funcţionarul OCPI a primit, necuvenit, suma de 1.000 lei, lunar, din partea administratorului SC Millenium Topographica SRL Slatina, în scopul de a verifica documentaţia întocmită de angajaţii acelei societăţi. Dacă era conformă, se admitea, iar în situaţia în care erau relevate neconcordanţe de prezentare, se întocmea referat de completare a documentaţiei.

„Acea activitate a funcţionarului public din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Olt, de primire a unei sume de bani, lunar, din partea administratorului SC Millenium Topographica SRL Slatina - societate care a avea ca obiect activitatea de cadastru, s-a efectuat fără niciun fel de titlu justificativ, banii fiind primiţi în mod necuvenit, fără a exista vreun document din partea societăţii, care să evidenţieze respectiva plată, în condiţiile în care acesta masca primirea banilor, printr-o prestaţie zilnică a sa, de consultanţă acordată angajaţilor societăţii susmenţionate”, se arată într-un comunicat remis de Parchetul Olt.

Anchetatorii mai arată că informaţiile erau apoi folosite de către angajaţii societăţii, în momentul în care aceştia întocmeau documentaţia cadastrală, şi care se regăsea şi în stadiul verificării documentaţiei de către inculpat, în cadrul atribuţiilor de serviciu desfăşurate la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Olt.

„Totodată, pe timpul cât se află sub control judiciar, în sarcina inculpatului s-a instituit, printre alte obligaţii, şi aceea de a nu mai exercita funcţia publică de consilier cadastru în cadrul OCPI Olt, în desfăşurarea căreia a săvârşit fapta de luare de mită”,
mai spun procurorii.