Uşurelu (CAO): „După finalizarea noului proiect cu fonduri UE, 99% acoperire cu reţele de apă şi canal pentru Slatina. În mai-iunie, demarăm procedurile”

Directorul Companiei de Apă Olt, Cătălin Uşurelu, a declarat că aproape 100 dintre slătineni vor fi racordaţi la reţelele de apă şi canal după finalizarea implementării noului proiect cu fonduri europene, în valoare de 150 de milioane de euro, care ar putea începe în această vară.

Compania de Apă Olt (CAO) a depus, din decembrie 2016, la Ministerul Fondurilor Europene, studiul de fezabilitate pentru proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Olt, în perioada 2014 - 2020”, fiind în primii patru operatori din ţară care au depus proiecte.

În cadrul acestui proiect cu finanţare europeană, Compania de Apă Olt va accesa fonduri europene şi pentru investiţii în reţelele de apă, canalizare, staţii de tratare a apei şi staţii de pompare a apei uzate pentru 17 comune din judeţul Olt care fac parte sau sunt în diferite stadii de aderare la ADI Oltul. Până când vor semna contractul de finanţare, acestea vor face parte din Compania de Apă Olt, potrivit reprezentanţilor investiţiei.

150 de milioane de euro vor merge în Slatina şi alte 24 de localităţi. De acest proiect vor beneficia, pe lângă Slatina, localităţile: Caracal, Corabia, Balş, Potcoava, Scorniceşti, Drăgăneşti, Dăneasa, Băbiciu, Gostavăţu, Scărişoara, Fărcaşele, Dobrosloveni, Izbiceni, Giuvărăşti, Bălteni, Perieţi, Schitu, Rusăneşti, Piatra-Olt, Găneasa, Tia Mare, Şerbăneşti, Crâmpoia şi Vişina.

Cătălin Uşurelu a afirmat că ultimele clarificări vor fi comunicate către CAO, joi, printre efectele implementării acestui proiect numărându-se racordarea la reţeaua de apă şi canal a aproape 100% dintre slătineni.

„După ce va fi finalizat noul proiect prin POIM, vom avea 99% acoperire cu reţele de apă şi canal pentru Slatina. Referitor la acest proiect, pe 15 februarie trimitem ultimele clarificări referitoare la studiul de fezabilitate, către consultantul de la Comisia Europeană. Teoretic, timpul de răspuns fiind de vreo patru săptămâni, în luna martie vom avea răspunsul pe studiul de fezabilitate, ceea ce înseamnă că se va finanţa conform sumelor propuse de noi”, a afirmat Uşurelu.

Directorul CAO speră ca, în această vară, să fie demarate procedurile de achiziţie.

„Noi vom putea demara scoatere la licitaţie supervizarea lucrărilor, vom putea lucra la caietele de sarcini şi nu vom pierde timpul, până ca procedurile să fie demarate de către Ministerul Fondurilor Europene. Eu zic că în mai-iunie, putem să demarăm procedurile pe anumite contracte, pentru că este vorba de contracte separate şi nu le vom scoate la licitaţie pe toate odată”, a declarat Cătălin Uşurelu.

Reprezentanţii CAO au explicat că, în cadrul acestui proiect, vor fi încheiate 25 de contracte individuale. Ordinul de începere a lucrărilor va fi dat mai întâi pentru Balş şi Slatina.

„Sunt 25 de contracte, decizia acestei împărţiri fiind luată în urma experienţei din trecut. Nu am mai făcut un singur contract pentru că exista din nou riscul ca un constructor să ne lase baltă cu toate localităţile. Am făcut 25 de contracte, am încercat să grupăm: Slatina - un contract, Caracal - un contract, Corabia şi Vişina - un contract, Balş - un contract, apoi celelalte unităţi administrativ-teritoriale - Crâmpoia-Şerbăneşti,  Bălteni - Perieţi, alt contract. Au rezultat 25 care, teoretic, pot să fie câştigate de o singură firmă, dar este puţin probabil. Vom prioritiza lucrările. Vom începe cu Balş şi Slatina şi vom continua cu Caracal şi Corabia, unde n-a fost niciun fel de investiţie”, a conchis Uşurelu.