Comentariul Gazetei

2019-08-23, 15:19:12

V. Dăncilă

M-am gândit mult dacă să las scris undeva gândurile astea sau să le păstrez pentru mine, uitate într-un colţ al minţii. Eu cred, din ce în ce mai mult, că Viorica Dăncilă ajunge în turul doi al prezidenţialelor din toamnă, cu Klaus Iohannis, şi de acolo vedem, se poate întâmpla orice: este ca la loviturile de la 11 metri, după două manşe istovitoare ale unei partide de fotbal.

Sigur, Viorica Dăncilă a fost luată în derâdere de la prima ei apariţie ca premier. Că e de la Videle, că n-o ajută capul, că e marioneta lui Dragnea, că nu ştie să citească. Dăncilă a reuşit să treacă peste toate aceste critici, să-şi ia soarta în propriile mâini (ajutată mai mult sau mai puţin de diverse instituţii) şi acum a devenit candidatul PSD la prezidenţiale. Social-democraţii, deşi nu sunt mulţumiţi de candidatul cu care s-au ales, vor face aceeaşi campanie cu care ne-am obişnuit. Adică, fără prea mari eforturi, Dăncilă e în turul doi.

Unii or să invoce faptul că membrilor şi simpatizanţilor PSD le va fi ruşină să o promoveze pe Viorica Dăncilă.

Înşir doar trei motive pentru care ea ar trebui votată, motive pe care şi militanţii social-democraţi ar trebui să le transmită alegătorilor:

1. A zis „fără penali în funcţii publice”. Aproape din prima zi de după preluarea puterii în PSD şi la Guvern, Dăncilă a declarat tranşant că persoanele cu probleme penale nu vor mai avea ce căuta în instituţiile statului. Prin această simplă declaraţie, a confiscat o campanie a USR.

2. A rezolvat votul din Diaspora. A transmis AEP, iar cei de acolo s-au conformat rapid, la prezindeţiale se va putea vota prin corespodenţă, iar secţiile de votare pot rămâne deschise până la miezul nopţii, în caz de aglomeraţie.

3. A spus că nu mai umblă la legile justiţiei. S-a ţinut de promisiune şi, mai mult, după cazul de la Caracal a anunţat înăsprirea pedepselor în ceea ce îi priveşte pe violatori şi pentru cazurile de lipsire de libertate. Va da o ordonanţă în acest sens, modificări acceptate şi cerute de toată lumea. O singură problemă, referendumul preşedintelui, votat şi validat, prevedea că Guvernul nu mai poate modifica legislaţia penală prin ordonanţe. Aşadar, l-a blocat şi pe Iohannis.

Concluzia e că Dăncilă joacă dur. Nu ştim dacă e de capul ei, dar o analiză nepărtinitoare arată că are stofă de prezidenţiabil. Mai mult, are o şansă reală.

Comentarii

Redacţia

2019-08-23 15:19:12

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...