Va fi posibilă amânarea ratelor și în 2021?

Clienții afectați de pandemie care au întâmpinat dificultăți economice anul acesta și care au fost nevoiți să solicite aplicarea măsurii de amânare a ratelor introdusă prin OUG 37/2020 ar putea beneficia și în anul 2021 de aceleași facilități. Ministerul de Finanțe, împreună cu reprezentanții instituțiilor bancare iau în calcul prelungirea formulei aplicate în primăvară.

Aceste soluții se impun a fi analizate cu prioritate pe fondul creșterii semnificative din ultima perioadă a numărului de îmbolnăviri dar și al lockdown-ului parțial pe care autoritățile sunt obligate să îl impună odată cu creșterea alarmantă a numărului de infectări.

Cum au fost afectate creditele în pandemie?

În acest context se nasc o serie de întrebări menite să atragă atenția asupra unor aspecte economice și financiare importante: care va fi evoluția economiei naționale și mondiale în 2021 și cum își vor putea achita creditele persoanele care și-au pierdut locul de muncă în timpul pandemiei? Experții Foxy Credit România sunt de părere că autoritățile trebuie să intervină rapid și eficient pentru a rezolva problema amânării ratelor celor aflați într-un impas financiar. Până la data de 15 iunie 2020, data limită până la care s-au putut depune cererile, peste 330.000 de societăți comerciale și 28.000 de persoane fizice au fost nevoite să solicite amânarea plății ratelor pe perioade care au variat între 1 lună și 9 luni.

Foxycredit.com este o companie internațională, aflată pe piață încă din anul 2018, care colectează și partajează informații despre peste 200 de companii din domeniul financiar cu evaluări bune și feedback pozitiv din partea clienților. Fiind un brand internațional, compania activează în diferite state europene și are în componența sa peste 23 de specialiști în domeniul financiar și IT care analizează în permanență societățile de creditare din Ucraina, Suedia, Polonia, Finlanda, Norvegia Danemarca și România.

În mai, rata șomajului a atins cel mai mare nivel din 2017 încoace, ponderea șomerilor în populația activă ajungând la 5.2 %. Prin urmare, numărul persoanelor rămase fără loc de muncă a depășit 460.000, un număr mai mare cu peste 110.000 de persoane, față de perioada similară a anului trecut iar previziunile viitoare nu sunt deloc de natură să ajute piața muncii și implicit economia României.

Pe fondul acestei situații nefavorabile, analiștii economici avertizează că adevărata criză provocată de pandemia COVID-19 își va face simțită prezența la finalul anului 2020, în special pentru persoanele care au rămas fără loc de muncă în această perioadă și persoanele fizice sau companiile care și-au amânat plata ratelor și a taxelor. Pentru aceste categorii sfârșitul de an va fi unul foarte dificil. Din aceste motive este foarte important ca autoritățile române, împreună cu instituțiile financiare să analizeze posibilitatea amânării ratelor și în 2021 și, mai ales să aplice cât mai urgent măsurile de sprijin propuse și adoptate în ședințele de guvern.

Care sunt scenariile analizate pentru anul 2021?

Anul acesta băncile și instituțiile nebancare au oferit posibilitatea clienților de a-și amâna ratele, pe o perioadă stabilită de beneficiarul creditului, fără posibilitatea de a depăși data de 31 decembrie 2020. Ministerul Finanțelor analizează mai multe scenarii pentru a găsi cele mai bune variante care să mulțumească atât datornicii cât și instituțiile din domeniul creditării. În paralel cu analizarea posibilității prelungirii formulei aplicate și în primăvară autoritățile și reprezentanții băncilor nu exclud varianta aplicării unor măsuri individualizate, calibrate corespunzător, astfel încât să fie evitată afectarea gravă a lichidității sistemului bancar.

Chiar dacă instituțiile de creditare au înțeles situația specială prin care trec mulți clienți acestea susțin promovarea unor principii de creditare sănătoase și corecte. În plus, comunitatea bancară atrage atenția asupra importanței responsabilității în ceea ce privește alocarea resurselor.

Conform previziunilor băncilor, ratele de neperformanță vor înregistra o creștere remarcabilă după încetarea perioadei în care datornicii beneficiază de posibilitatea de a amâna plata ratelor scadente, prin urmare este de așteptat ca această măsură să nu fie una de lungă durată.

Indiferent de soluția convenită de Ministerul de Finanțe și instituțiile din domeniul financiar-bancar, cu siguranță, toți românii își doresc ca această perioadă de criză sanitară să fie depășită cât mai curând, iar economia să înceapă să dea semne de revenire rapid în 2021. Sursa știrii: Stirileprotv.ro.