Sănătate

2019-10-04, 10:48:03

Vaccinul antigripal se găseşte în farmaciile din judeţ. În cât timp pacientul capătă imunitate la virusul gripal

Două tipuri de vaccin antigripal se găsesc în farmaciile din judeţ, Influvac şi Vaxigrip. Primul costă aproximativ 55 de lei, şi este cele achiziţionat şi de Ministerul Sănătăţii, iar cel de al doilea în jur de 59 de lei. Oltenii au început să şi le procure.

Vaccinul antigripal nu a ajuns la cabinetele medicilor de familie din judeţ, însă oltenii îşi pot procura serul din farmacii. În sezonul rece anterior a existat o criză acută de vaccin antigripal, însă farmaciştii şi-au făcut un stoc pentru noul sezon.
 
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Olt, Luiza Drăgoi, a precizat că anticorpii împotriva virusului gripal sunt produşi la 10-14 zile după imunizare.

„Eu am în farmacii cele două tipuri de vaccin Influvac şi Vaxigrip, amândouă sunt teravalente. O să vedem pe parcurus cum stăm cu cererea şi oferta. Oamenii au început să vină să şi le procure. Este nevoie de o singură doză de vaccin antigripal, însă cei care sunt la risc sau copiii din colectivităţi pot face un rapel în ianuarie-februarie. Vaccinul trebuie făcut, pentru că anticorpii sunt produşi la 10-14 zile după imunizare. Aceste vaccinuri sunt sigure, oamenii nu s-au plâns de reacţii adverse. Sunt foarte multe exagerări, dar atunci când sunt imunizaţi, oamenii trebuie să fie sănătoşi, să nu aibă stări febrile, frisoane sau alte stări”, a spus farmacistul Luiza Drăgoi.

Din achiziţia Ministerul Sănătăţii, în judeţ vor fi repartizate 52.670 doze de vaccin gripal, în patru tranşe: în septembrie a fost primită prima tranşă de 1.760 doze care a ajuns la personalul medico-santiar, luna octombrie 2019 - a doua tranşă de 17.560  doze, luna noiembrie 2019 - două tranşe de 17.550 doze + 15.800 doze , pentru vaccinarea grupelor populaţionale considerate  la risc.

Vaccinarea  personalului medico-sanitar atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv din unităţile de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii social este în plină derulare.

Comentarii

Redacţia

2019-10-04 10:48:03

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...