Vama Slatina, pe primul loc în regiune la numărul de operațiuni. Sunt importate materii prime din Malaysia și Thailanda

Până în decembrie 2019, prin Vama Olt s-au derulat peste 7.100 de operațiuni de export și 5.457 de import. Numărul operațiunilor plasează Vama Olt pe primul loc în regiune. Sunt importate materii prime pentru companiile de pe platforma industrială, fiind exportate anvelope, aluminiu, cabluri și fibre optice.

Șeful Biroului Vamal, Ion Dinu a precizat că sunt peste 80 de tir-uri care trec zilnic prin Vama Slatina.

„La Slatina, datorită marilor agenţi economici, avem 80 de mijloace de transport pe zi, trafic intrare-ieşire. La nivel de regiune, Direcţia Regională Craiova, din 11 vămi, ca şi număr de operaţiuni, Slatina este pe primul loc. Nu ne situăm la încasări pe primul loc, cum eram acum doi ani, dar ca număr de operaţiuni suntem pe primul loc. Până în decembrie, aveam 7.181 operaţiuni de export și 5.457 import. Se observă că numărul operaţiunilor de export este substanţial mai mare decât al celor din import, beneficiu pentru echilibrarea balanţei de plăţi a ţării. La Tg Jiu, numărul operaţiunilor este de doar zece la sută din ceea ce se face la Slatina", a spus Dinu.  

Cele mai multe mărfuri care trec prin Vama Slatina sunt materii prime.

„80 la sută din mărfurile importate la Slatina sunt materii prime importate cu taxă vamală zero şi de aici rezultă faptul că nu se percep taxe aşa cum se percepeau în anii trecuţi, în această categorie intră concernul Pirelli, Bekaert Slatina, firme care produc anvelope, cauciuc. Prin Vama Slatina s-au încasat 5.787.401 lei taxe vamale, TVA 14.484.016 lei, accize 216.732 lei şi alte venituri. În total s-au încasat 20.610.903 lei. Firmele mari beneficiază de amănarea la plată în vamă, valoarea TVA-ului amânat la plată în Vamă pentru perioada ianuarie-noiembrie 2019 este de 129.367.108 lei, bani care merg la Direcţia marilor contribuabili, la finalul anului. Dar toată actvitatea vamală este făcută la Slatina. Exportăm anvelope, că vorbim de concernul Pirelli, exportăm produse din aluminiu, cabluri şi fibre optice. Importăm materii prime cauciuc natural din Malaysia,Thailanda, sintetic din Rusia, importăm magneziu pentru Alro, siliciu. Vorbim de unităţile cele mai mari", a adăugat Ion Dinu.