Varianta oficială a morţii pompierului erou Ionuţ Ungureanu, falsă. Şapte ofiţeri, urmăriţi penal

Ecourile tragicei dispariţii a pompierului erou Ionuţ Cristian Ungureanu, din Valea Mare, Olt, în devastatorul incendiu petrecut în urmă cu trei ani la complexul comercial Dragonul Roşu din Capitală sunt departe de a se fi stins. Şi nu vorbim de ecourile care, oricum, nu se vor stinge niciodată în sufletele membrilor familiei, ci de cele care ridică suspiciuni asupra morţii tânărului de doar 24 de ani. Ancheta demarată a doua zi după moartea lui Ionuţ de Parchetul Militar Bucureşti nu s-a sfârşit nici astăzi, deşi procurorii militari au încercat marea cu degetul în primă fază, dând vina pe soartă, în condiţiile în care primele declaraţii indicau anomalii în deciziile ofiţerilor care au coordonat acţiunile de salvare.

Varianta oficială a morţii lui Ionuţ este aceea că, în data de 26 mai 2010, tânărul sergent major a căzut la datorie în flăcări, salvându-şi un coleg, dar nemaiputându-se salva pe sine, sfârşind sub o structură metalică prăvălită peste el în chiar secunda în care şi-a împins colegul în afara pericolului. Această variantă, susţinută de ofiţerii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, a fost preluată de toată presa din România şi redată ani în şir, cu prilejul fiecărei comemorări a pompierului erou, pe posturi de televiziune şi în paginile ziarelor. În paralel cu varianta „oficială” a împrejurărilor în care şi-a pierdut Ionuţ viaţa şi cu acţiunile care au urmat, ancheta desfăşurată de procurorii militari de la Bucureşti „trebuia” să se finalizeze într-o formă în care să nu apară niciun vinovat.


Şi totuşi, nu mai puţin de şapte ofiţeri din cadrul ISU Bucureşti se află în prezent urmăriţi penal. Pentru că Ionuţ nu a murit sub nicio structură metalică, sub niciun tavan, ci, cel mai probabil (spunem „probabil” pentru că ancheta este în desfăşurare încă) pentru că intervenţia echipei de salvare a fost mult întârziată de cei care au coordonat acţiunile de la Dragonul Roşu.

Rezoluţie desfiinţată


Deşi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti n-au putut găsi răspunsuri la multe dintre întrebările ivite în anchetă, deşi declaraţiile luate la cald indicau erori în coordonarea acţiunilor de stingere a incendiului şi de salvare a victimelor, deşi pompierul „salvat” de Ionuţ Ungureanu, Dumitru Comşa, a lăsat să se înţeleagă, în primă instanţă, că varianta oficială nu este cea care relevă adevărul, ancheta a luat sfârşit în data de 9 octombrie 2012 prin Rezoluţia nr. 86/P/2010, care prevedea neînceperea urmăririi penale în cazul a şapte ofiţeri ce se aflaseră, în temeiul primelor indicii, în cercetare. Şi asta în condiţiile în care familia eroului primise garanţii că ancheta va fi cât de scurtă posibil şi că se va face dreptate în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi. Contestată de fratele lui Ionuţ, Iulian Ungureanu, la prim-procurorul parchetului ca inadecvată, rezoluţia a fost menţinută. Atacată cu plângere la Tribunalul Militar Bucureşti, soluţia procurorilor a fost desfiinţată de instanţă în dosarul 11/96/2013, cauza fiind trimisă Parchetului Militar în vederea începerii urmăririi penale împotriva celor şapte ofiţeri, respectiv col. Stelian Duduş (şeful ISU Bucureşti), col. Dumitru Tudorică (fost prim-adjunct al şefului ISU Bucureşti), maiorii Orlando Şchiopu (comandantul grupului de intervenţie în care lucra Ionuţ), Daniel Boceanu, Ştefan Răfăilă şi căpitanii Robert Nicolescu şi Silviu Gheorghiu. Cu toţii sunt acum urmăriţi penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, neluare şi nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Mişcări suspecte


Potrivit mai multor declaraţii, prim-adjunctul şefului ISU Bucureşti, colonelul Dumitru Tudorică, a refuzat să trimită o echipă de salvare în imobilul cuprins de flăcări imediat ce i s-a spus că înăuntru se mai află un pompier care nu a reuşit să iasă afară. Când, la insistenţele altui detaşament de pompieri, o astfel de echipă a intrat, era prea târziu. Ionuţ nu era strivit de niciun perete, de nicio grindă, ci avea capul şi mâinile carbonizate, iar unul dintre picioare era rupt, fie din cauza unei căderi, fie din cauza exploziei care avusese loc din pricina gazelor inflamabile emanate în aer. Salvatorii intraseră după ce ordinul venise cu o întârziere de câteva ore. Dar asta nu trebuia să se afle, aşa că martorii şi-au schimbat, ca la un semn, declaraţiile. Un alt amănunt important este că cineva ar fi modificat în raportul de intervenţie al pompierilor orele la care au avut loc unele acţiuni în acea zi. Instanţa a reţinut, printre altele, şi problemele de dotare tehnică ale subunităţii de la Dămăroaia, cum ar fi lipsa staţiilor de emisie-recepţie sau a altor accesorii absolut necesare în cazul intervenţiilor.


Relaxat pe parcursul primei părţi a anchetei, când a văzut, ulterior, că cercetările iau o direcţie neaşteptată, colonelul Tudorică a demisionat. El şi alţi ofiţeri s-au arătat extrem de supăraţi că familia lui Ionuţ Ungureanu nu a lăsat lucrurile aşa cum le-au stabilit, în primă fază, procurorii militari. Între timp, directorul general al SC Niro Investment Group SA, firma care deţine centrul comercial Dragonul Roşu, Vasile Gabriel Niţă, a întrerupt ajutorul financiar de 500 lei lunar pe care, din proprie iniţiativă, îl acorda familiei lui Ionuţ în baza unui document oficial încheiat între părţi, invocând probleme de ordin financiar. Ca un făcut, problemele financiare ale firmei au apărut imediat după ce familia pompierului mort a contestat rezoluţia procurorilor. Contactat să comenteze aspectele apărute în dosar, fratele lui Ionuţ a refuzat să-şi spună părerea, susţinând că aşteaptă finalizarea cercetărilor.


Dacă ancheta se va lăsa sau nu cu trimiterea în judecată a unor ofiţeri în acest caz, pentru pompierul erou de la Valea Mare nu mai are nicio importanţă. Pentru memoria sa şi pentru normalitate, ancheta trebuie să aibă, însă, un final care să reflecte adevărul.