Veşti bune. Nu au fost descoperiţi porci bolnavi în gospodăriile de la Dăneasa, iar pădurarii nu au mai găsit mistreţi morţi

Specialiştii DSVSA Olt au finalizat recensământul tuturor exploataţiilor de pe raza localităţii Dăneasa. În paralel, a fost efectuat şi examenul clinic al porcilor domestici, iar până în prezent nu au fost depistaţi porci bolnavi. Totodată, pădurarii nu au mai descoperit cadavre de mistreţi pe cele patru fonduri de vânătoare.

După confirmarea virusului pestei porcine africane la probele prelevate de la două cadavre de mistreți, ce au fost găsite pe un fond de vânătoare situat în pădurea de pe raza comunei Dăneasa, sat Pestra, DSVSA Olt a demarat, conform planului de măsuri pentru combaterea pestei la mistreți, recensământul tuturor exploatatiilor non profesionale din această zonă. 

Totodată, a fost efectuat și examenul clinic al porcilor domestici, această acţiune fiind în curs de derulare. Potrivit datelor furnizate de DSVSA Olt, până în prezent nu au fost depistate suine cu semne clinice de boală.

Probleme nu au mai fost descoperite nici pe fondurile de vânătoare din această zonă, pădurarii fiind nevoiţi să trimită raportări zilnice către DSVSA Olt cu constatările din pădure.

„Gestionarii fondurilor cinegetice aflate în zona afectată, respectiv Fondul 43 Frunzaru, Fondul 40 Dăneasa, Fondul 44 Caracal, Fondul 48 Scărișoara, au declarat că, în patrulele zilnice, nu au fost descoperite cadavre de porci mistreți sau mistreți cu semne de boală și nici nu au fost organizate acțiuni de vânătoare. Nu avem date de pe Fondul 42 Călinești, pentru că responsabilii de aici nu au putut fi contactaţi. Din datele puse la dispoziție de gestionarii fondurilor de vânătoare, Fondurile 43 Frunzaru și 40 Dăneasa sunt populate cu mistreți, la Fondul 42 Călinești mistreții sunt în tranzit, iar Fondurile 44 Caracal și 48 Scărișoara nu au mistreți”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.