Veşti bune pentru fermierii din Fălcoiu. Ajutor de minimis pentru cultura de usturoi

Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de hotărâre prin care fermierii ce cultivă usturoi vor primi o subvenţie. Ajutorul va fi de o mie de euro la hectarul de usturoi cultivat. La nivelul judeţului, cei mai mulţi cultivatori de usturoi sunt comasaţi în zona Fălcoiu, usturoiul de Cioroiu având la bază un soi străvechi, fără a fi folosiţi hibrizi.

Ajutorul de minimis pentru cultura de usturoi va fi introdus de anul următor. Astfel, fermierul urmează să primească echivalentul a o mie de euro la hectar, plata fiind acordată proporţional cu suprafaţa cultivată. Subvenţia va fi acordată într-o singură tranşă pe an. Programul pentru sprijinul cultivatorilor de usturoi se va derula pe o perioadă de trei ani, 2019-2021.

Suprafaţa minimă cultivată trebuie să fie de trei mii de metri pătraţi, iar cantitatea minimă vândută de cinci mii de kilograme la hectar. Cererile vor putea fi depuse după adoptarea acestui act normativ, dar nu mai târziu de 15 mai 2019.

Valorificarea producţiei de usturoi trebuie să se realizeze în perioada 1 iulie-29 noiembrie inclusiv, a anului de cerere.

Fermierii trebuie să se asigure că nu au încasat deja ajutoare de minimis care să totalizeze 15.000 de euro pe ultimii trei ani. Verificare va fi efectuată împreună cu specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Olt.

Cererea de ajutor de minimis pentru cultura de usturoi va fi însoţită de următoarele documente: copie a actului de identitate, copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, dovada contului bancar, adeverinţa în original care să ateste, conform înscrisurilor din registrul agricol, suprafaţa de teren utilizată, declaraţie pe propia răspundere.

Directorul adjunct al DAJ Olt, Ion Anuţa, a declarat că fermierii din zona Fălcoiu vor fi interesaţi de acest ajutor de minimis.

„Se vorbeşte de un nou ajutor de minimis, este sub formă de proiect, dar încă nu a fost aprobat. Este în dezbatere şi nu se ştie forma finală. Vom avea fermieri din judeţ interesaţi de acest ajutor de minimis, zona Fălcoiu fiind renumită pentru soiul de usturoi cultivat. De aici vom avea cereri. Solul din această zonă este ideal pentru cultivarea usturoiului”, a spus Anunţa.

Cultivatorii de usturoi din comuna Fălcoiu i-au cerut ministrului Agriculturi, Petere Daea, subvenţii pentru această cultură încă din toamna anului trecut. Deşi parfumat, usturoiul autohton este puternic concurat de cel din import.

Astfel, autorităţile încearcă să încurajeze cultivarea usturoiului, încercând astfel să scadă importurile. Programul destinat cultivatorilor de usturoi este similar celui de tomate.