Economie

2018-02-14, 10:04:34

Vicepremierul Stănescu, prezent la lansarea oficială a unui complex de tratament termic al TMK-Artrom Slatina

Lansarea oficială a complexului de tratamente termice al TMK-Artrom Slatina va avea loc vineri. Prin aceasta, compania îşi consolidează prezenţa pe piaţă cu tuburi superioare pentru aplicaţii mecanice şi pentru explorarea petrolului şi gazelor, adăugând la portofoliul de investiţii încă 36 de milioane de dolari. La evenimentul din 16 februarie a confirmat participarea vicepremierul României Paul Stănescu, fiind aşteptaţi şi alţi reprezentanţi ai Guvernului României, Parlamentului României, reprezentanţii autorităţilor locale şi centrale, parteneri comerciali, clienţii şi furnizorii companiei, dar şi conducerea PAO TMK.

Compania TMK-Artrom SA Slatina, producător recunoscut pe piaţa ţevilor cu aplicaţii industriale din Europa, anunţă lansarea oficială în producţie a unui complex de tratamente termice pentru ţevi din oţel. Datorită noului echipament, compania va creşte ponderea producţiei Premium în portofoliul de comenzi.

Proiectul investiţional de anvergură permite tratamentul termic al ţevilor lungi rar întâlnit în Europa. Capacitatea anuală a liniei de tratament termic este peste 160 de mii de tone de ţevi. Proiectarea şi furnizarea echipamentelor a fost realizată de Grupul SMS, unul dintre liderii mondiali în echipamente pentru industria metalurgică.

Scurt istoric TMK-Artrom


Înfiinţată în 1982 ca întreprindere de stat, uzina de la Slatina şi-a început producţia în 1988, ulterior fiind transformată în societate pe acţiuni cu capital de stat Artrom SA. La 20 noiembrie 1995 a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti, şi în anul 1999 - transformată în companie cu capital mixt, public-privat, acţionar majoritar devenind compania austriacă STARO GmbH.

Pe fondul redresării economiei şi accelerării procesului de privatizare, Artrom a fost preluată, în 2001, de compania germană Sinara Handel GmbH (redenumită ulterior TMK-Europe). De la înfiinţare, Artrom a fost proiectată pentru o capacitate de 100.000 tone/an. La momentul privatizării, avea o producţie efectivă de 26.000 tone/an, capacităţi nefinalizate tehnologic şi performanţe economice scăzute.

Din anul 2001, Grupul TMK a demarat un vast plan de modernizări care continuă şi astăzi. Până în 20 04, laminorul ASSEL a fost adus la capacitatea sa proiectată. Dar, după ce în anul 2007 a fost dată în folosinţă a doua linie de fabricare a ţevilor, CPE, capacitatea de producţie a TMK -ARTROM s-a dublat, ajungând la peste 200.000 tone anual. Lanţul productiv a fost completat prin achiziţionarea TMK-Reşiţa, ca sursă sigură de ţaglă pentru fabrica de la Slatina.

Investiţii şi dezvoltare continuă

Finalizarea primei etape a programului de investiţii a făcut posibilă realizarea a două obiective principale: TMK-Reşiţa şi TMK-Artrom au devenit un complex metalurgic unic, care funcţionează pe principiul „de la materie primă până la produse finite de înaltă tehnologie”. În al doilea rând, TMK-Artrom a ajuns în topul producătorilor europeni de ţevi, în special, fără sudură pentru uz industrial.

În cea de-a doua etapă a programului de investiţii, anul 2015, a început producţia de noi tipuri de oţel şi aliaje cu valoare adăugată mai mare, a fost lansată producţia de ţevi Premium pentru fabricarea cilindrilor hidraulici şi telescopici.

În 2016, urmărind creşterea continuă a volumului de export cu valoare adăugată către piaţa americană, TMK -Artrom a înfiinţat propria subsidiară comercială la Houston, SUA. Compania numită TM K Industrial Solutions este responsabilă de vânzările a cca 20% din producţia TMK-Artrom, precum şi a tuturor ţevilor industriale produse de TMK în Rusia şi SUA.

Comentarii

Redacţia

2018-02-14 10:04:34

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...