Agricultură

2017-07-07, 15:59:27

Vinetele şatirate de la Pleşoiu fac senzaţie în piaţa de la Sibiu. Un kilogram de vinete light costă şase lei

Familia Păunel are în ferma de la Pleşoiu un produs vedetă, plantat în premieră în acest an. Şatirate, fine, uşoare şi cu un gust deosebit, vinetele produse dintr-un hibrid olandez s-au copt, iar legumicultorii olteni au ajuns deja cu ele în piaţa din Sibiu.

Pionier în toate, fermierul Ion Păunel de la Pleşoiu a plantat, în premieră, în exploataţia sa o legumă specială. Acesta speră să aibă succes cu vinetele şatirate, care au un miez fin şi gust plăcut.

Ion Păunel spune că sămânţa pentru acest soi este foarte scumpă.

„Este un hibrid de vânătă olandeză, sămânţa este foarte scumpă. Am dat doi lei pe o sămânţă. Ele sunt de sorginte orientală. Le-am consumat din marile lanţuri de magazine, în urmă cu câţiva ani. Au miezul foarte fin, alb, gustul este foarte plăcut, cu o aromă deosebită. Acele uleiuri pe care le conţine sunt mult mai sănătoase decât la vinetele tradiţionale şi nu atât de grele. Este considerată o legumă specială, delicatesă. Este diferită de vânăta noastră tradiţională. Le găsim preparate în restaurantele de lux. În România sunt mai puţin cunoscute. Face parte din categoria legumelor speciale, este chiar peste vânăta albă”, a spus Păunel.

Acesta îşi doreşte ca producţia să se ridice la trei tone, preţul pentru un kilogram fiind de şase lei.

„Sperăm ca fiecare plantă să facă două-trei kilograme, pentru că ele sunt plantate în solar, adică ne dorim o producţie de maximum trei tone. Un kilogram costă şase lei, cam atât sunt şi celelalte tradiţionale. Este prima zi când mergem cu vinetele la piaţă. Anul acesta este experimental, iar în zonă nu mai sunt fermieri care să fi plantat aceste vinete, pentru că un impediment este costul seminţelor. Pe de altă parte, consumatorul nu este familiarizat cu acest tip de vinete”, a adăugat Păunel.

Comentarii

Redacţia

2017-07-07 15:59:27

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...